Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

A pálinkafőzés szabadságharca és sarca

2014. szeptember 03. - Görbe Uborka

Kétségtelen tény, hogy Magyarországon a pálinkafogyasztás és -főzés fontos hagyomány. Viszont a pálinkakészítés jövedékiadó-köteles. Ezzel szembefordulva a magyar kormány meghirdette a pálinkafőzés szabadságharcát, amelynek következtében az épült be a köztudatba, hogy az Európai Unió megfoszt bennünket hagyományainktól. A 2010 őszén hatályba lépett jogszabály szerint 50 literig adómentesen lehet otthon, vagy bérfőzésben pálinkát főzni saját fogyasztásra. Azonban az intézkedés szembemegy az uniós joganyaggal, mivel az adózás területére vonatkozó szabályozást nem veszi figyelembe.

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, mellyel a közösség teljes jogú tagjává vált. A csatlakozási tárgyalások 1998-ban kezdődtek meg, amely során megvizsgálták a tagjelölt, ez esetben Magyarország alkalmasságát, illetve ismertették az uniós acquis, magyarul az uniós joganyag egyes részeit. A közösségi joganyagot – egyeztetéseket követően – át kell ültetni a nemzeti jogba, melyet jogharmonizációs folyamatnak nevezünk. A tárgyalások során a tagjelölteknek lehetőségük van derogációs kérelmet, vagyis egy adott törvény ideiglenesen hatályon kívül helyezését intézni az Unió felé. Magyarország az adózás területén az otthon, illetve bérfőzéssel főzetett pálinka jövedéki adójára vonatkozóan nyújtotta be derogációs igényét az Európai Bizottság felé. A bérfőzésre vonatkozó kedvezményes adókulcs fenntartási ideje 2007-ben lejárt.

  

Ezt követően 2010 őszén lépett hatályba az a jogszabály, mely szerint 50 literig adómentesen lehet otthon vagy bérfőzésben pálinkát főzetni saját fogyasztásra. A Bizottság erre azt kifogásolta, hogy Magyarország nem teljesítette az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója szerkezetének összehangolásáról szóló, 1992. október 19‑i 92/83/EGK tanácsi irányelvből eredő kötelezettségeit. Az Európai Bizottság 2010 szeptemberében levelet, 2011 szeptemberében felszólító levelet, majd 2012 júniusában indoklással ellátott véleményt küldött a magyar hatóságoknak, hogy tisztázzák a vitatott pontokat. A válaszok ismeretében a Bizottság továbbra is fenntartotta álláspontját, miszerint Magyarország uniós jogot sértett. Ezután kezdődött meg a kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben, melyet az Európai Unió Bírósága bonyolított le. Az ítélet 2014. április 10-én született meg, melyben a Bíróság elmarasztalta Magyarországot a jövedékiadó-mentes pálinkafőzés ügyében.

Az irányelv szerint jövedéki adót kell kivetnie a tagállamoknak az etilalkohol tartalmú italokra. A pálinka ebbe kategóriába sorolható, így jövedékiadó-köteles. Az irányelvben foglaltak szerint azonban kedvezmény adható Magyarország számára: a jövedékiadó-kedvezmény mérték évente nem lehet magasabb* 50%-nál, illetve alkalmazását háztartásonként 50 literben maximalizálták. Ezzel szemben a magyar szabályozás 0%-os adómértéket határozott meg arra az esetre, ha az elkészített párlat mennyisége nem haladja meg évente az 50 litert, illetve háztartásonként 200 literben maximalizálták a kedvezményes főzetést.

 Az előírások és a közösségi joganyag célja, hogy egyforma körülményeket biztosítson a tagállamok, a lakosok és a gazdasági társaságok számára. Az adózás továbbra is nemzeti hatáskörben van, azonban ezen a területen is vannak bizonyos szabályok, melyek betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az Unió területén a „fair” verseny kialakuljon, illetve fennmaradjon. A közvetett adók csoportjába tartozó jövedéki adó (és ÁFA) jellemzői közé tartozik, hogy az adó mértékét valamely termék, vagy szolgáltatás árában a vásárló fizeti meg. Éppen ezért a közvetett adók területén különösen fontos az adószabályok összehangolása azért, hogy a belső piac megfelelően működjön. Ez esetben a jövedékiadó-mentesség nem egyenlő feltételeket biztosít a tagállamok között. Mindezeken felül a 0%-os jövedéki-adó kulcs alkalmazása jelentősen torzítja a szeszpiacot is, mivel az adómentes otthoni főzésnek köszönhetően a kereskedelmi forgalomba hozott pálinkák mennyisége komolyan visszaesett. Továbbá a pálinkaszektor adóterheinek növekedése irányozható elő, mivel az államháztartásban mutatkozó jövedéki adó kiesését valamilyen módon pótolni kell.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a házi főzés legálissá és adómentessé tétele mennyiben járul hozzá a minőségi pálinka népszerűsítéséhez, ami egyébként a kormány célja. Illetve érdemes elgondolkodni azon, hogy az intézkedés vajon tovább növeli-e az alkoholisták számát Magyarországon.

A Bíróság előtt Magyarország képviselői a pálinka magyar történelmi hagyományaira hivatkoztak. Azonban ezek a tények nem jogosítják fel a tagállamot, hogy mentesüljön a vállalt kötelezettségei alól. A pálinkát illetően elmondhatjuk, hogy a magyar kormány kommunikációja elsődlegesen arra irányul, hogy az Uniót „rosszakaróként”, míg a kormányt „jótevőként” tüntesse fel a köztudatban.    

Mindenestre a Bírósági döntést követően a pálinka-szabadságharc bukása következett, melynek eredményeként maradt a sarc megfizetése. Ez még így is kedvezményes, mivel 50 literig 50%-os adókedvezmény nyújtható a párlat elkészítésére.

1. kép: Pálinka címkék az 1930-as évek elejéről. http://bit.ly/1rHHEo6
2. kép: David Ebert http://bit.ly/1pGH5Zg

*javítva: 2014.09.04. 11 óra 13 perc - alacsonyabb helyett magasabb

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr546652299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.09.04. 09:40:13

Semmi gond, jönnek a Nemzeti Italboltok.

na4 2014.09.04. 10:10:00

Magyar alkeszba magyar szeszt!!

eßemfaßom még áll 2014.09.04. 10:14:34

"jelentősen torzítja a szeszpiacot is, mivel az adómentes otthoni főzésnek köszönhetően a kereskedelmi forgalomba hozott pálinkák mennyisége komolyan visszaesett. "

Ez szerintem sima kamu, azt feltételezi, hogy amig tilos volt otthon pálinkát főzni addig azt nem is tették, ezzel szemben a valóság az, hogy aki akarta az eddig is lefőzte otthon a kerti gyümölcsöt leszarva az illegalitást, annyi változott, hogy most már nem kell a szomszédnak is adni belőle pár litert, hogy az ne dobja fel a fináncoknál, és nem kuktából kell főzőt barkácsolni, hanem vehet gyárit is.

sandorkavagyok2 2014.09.04. 10:18:27

sok drogos alkoholista nem tud lemondani a piáról

nnnnnnnn 2014.09.04. 10:26:50

eu-nak nem ilyen baromságokkal kellene foglalkoznia. legnagyobb átbaszás volt az eu, szétcseszték vele egész európát.

nnnnnnnn 2014.09.04. 10:28:27

amúgy meg mindjárt itt vannak a nemzeti italboltok. végre nem kell majd minden abc előtt alkoholisták által szétdobált üvegeken lépegetni.

2014.09.04. 10:32:25

Ennyi szar otthon pancsolt pálinkát sosem kóstoltam még, mint az elmúlt pár évben. Minden hülye veszi a főzőt és próbál valamit pancsolni. Nagyon lehúzza a minőséget ez a rendszer, mert mindegyik azt hiszi, hogy a legegyszerűbb dolog pálinkát főzni. A rendes főzdék forgalma pedig biztos, hogy visszaesett, mert én se vettem évek óta bolti pálinkát, mert kéz alatt mindenki árulja a sajátját.
Csak annyi értelme volt a rendelkezésnek, hogy nem kell félni a fináncoktól, ha otthon főzöl. Ezen túl ugyanolyan agyament törvény, mint amit megszokhattunk az elmúlt években, átgondolatlan, csak szavazatvásárlásra volt kitalálva.

2014.09.04. 10:54:15

"Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, mellyel a közösség teljes jogú tagjává vált." - ez nem egészen igaz, például a területalapú mezőgazdasági támogatások ileltve egyes országok munkaerőpiacának megnyitása szempontjából nem voltunk és nem vagyunk teljes jogú tagok.

Itt pedig elírtad: "Az irányelvben foglaltak szerint azonban kedvezmény adható Magyarország számára: a jövedékiadó-kedvezmény mérték évente nem lehet alacsonyabb 50%-nál," Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény minimum 505, holott a kedvezmény maximum 50%, a kedvezményes kulcs minimuma az 50%.

Pan Modry 2014.09.04. 10:55:00

HAt en tuti nem innek hazilag pancsolt dolgok, Marton es Lanyai, Bestillo, Agardi, meg ezen kivul egy par fozde, na azok az ihato palinkak!

Barha valaki csak szeszt akar magaba onteni, az vehet olcson valami gagyi futyulos szart is.

2014.09.04. 10:55:52

@$$$=$$$: Hogyne, és mindenhol petúniák fognak instant kinőni. Azért mókás, hogy milyen érvekkel véded a védhetetlent. Sok az alkesz? Tegyük oda, ahol nem látszik. Az nem merült fel benned, hgoy az alkeszok száma, a munkaképtelenségük nagy béklyó az országnak?

2014.09.04. 10:56:47

@roli101: Ez így van, én ha kínálnak házival inkább nem is kérek, sok pancsolt szar. A többségre mondjuk az sem igaz hogy etil-alkohol van benne, metilre van jövedéki adó? :D

eßemfaßom még áll 2014.09.04. 11:04:59

@roli101: most akkor annyira szar az otthoni főzés, vagy mégse olyan szar ha te is azt vásárolod a bolti helyett (ami tök illegális dolog, eladásra továbbra is tilos otthon főzni, tehát amikor házi főzést vásárolsz akkor jövedéki bűncselekményt követsz el))

csak egy néző 2014.09.04. 11:05:45

@roli101:
Eszembe jut egy történet, még a szabad főzés előtti időkből és a "jó"szomszédságról.
Egy kisebb társasággal kirándultunk és elvetődtünk Gesztre a geszti szilva hazájába, olyan alantas gondolatokkal, hogy vásárolnánk egy kis jófajta házi szilva páleszt.
A szinte kihalt faluban autózgatva találtunk egy helyi erőt, aki a kerítése fölött ellenőrizte a falu útjának a forgalmát. Megálltunk és megkérdeztük a jó embert, akihez időközben csatlakozott a porta úrnője is, hogy ugyan már nincs e valami jó fajta házi páleszük, látva, hogy a kert tele volt szilvafával. Jött is a válasz azonnal, hogy ugyan mit képzelünk mi, hiszen ők igazi törvénytiszetelő állampolgárok, ők ugyan nem, de az utca túlsó oldalán a ...Jóskáék, azok biza főznek nem kevés páleszt. Becsöngetve ...Jóskáékhoz, és miután megnyugtattuk a ...Jóskát, hogy mi valóban csak kirándulók vagyunk és nem fináncok, már kóstolhattuk is az igazi geszti szilvapáleszt, amiből biza vettünk is egy pár lityit és mellé még egy kis házi tojást, házi kolbászt, otthagyva a...Jóska bácsinak egy 5 számjegyű összeget.

csak egy néző 2014.09.04. 11:09:36

A képről jutott eszembe, azért körülnéznék Viktorka felcsuti kamrájában, hogy vajon a kolbászfüzérek alatt csak zárjegyes páleszt találnék e?

NotaBene 2014.09.04. 11:12:47

Pálinkafőzés Ausztriában:
Gazdasági főzdeként csak a saját gyümölcsüket főzhetik. Az első 15 liter tiszta szesz után nem kell adót fizetni, (mert egy régi Mária Terézia törvény alapján az gyógyszernek számít.) Ezen felül minden családtag kap még három litert ingyen évente.
Amit ezen felül főznek, azután kell adózni." Évente maximum 400 liter tiszta szesz főzhető. Ennek adóterhe 100 literig 5 euró negyven cent, efölött 9 eurót kell fizetni literenkéntA gazdasági főzdét nemcsak az alacsony adómérték teszi vonzóvá, hanem az is, hogy a főzde nem köteles jövedéki biztosítékot fizetni. A kész gyümölcspárlat pedig nemcsak saját fogyasztásra kerülhet, hanem a végfogyasztóknak és a gasztronómiában is értékesíthető. A főzde ráadásul bérfőzdeként is működtethető.

A cikk ezt írja:
"Az előírások és a közösségi joganyag célja, hogy egyforma körülményeket biztosítson a tagállamok, a lakosok és a gazdasági társaságok számára"

Miért egyoldalu minden irás ebben a témában? Miért csak a nagy pálinkafőző cégek szempontjai jelennek meg? A "magyar paraszt" évszázadok óta igazságtalannak tartaja azt, hogy nincsennek az osztrák paraszthoz hasonló jogai.( törvények ellenére mindíg is főzött pálinkát). A gyümölcstermelő számára a pálinkafőzés teszi lehetővé, hogy a piacon nehezen értékesíthető termék is hasznosításra kerüljön.

2014.09.04. 11:13:14

@eßemfaßom még áll: A házi főzők 70-80 %-a szar. De van aki jól csinálja, aki már 20-30 éve csinálja feketén. Én csak jót veszek, bár ritkán iszok, csak ha baráti összejövetel van, de oda mindenki házi főzésűt visz, boltit senki. A jó fajta házi főzés literjét 2500 forintért meg lehet venni, ehhez képest a bolti sokkalta drágább.
Ezért nincs sok értelme a törvénynek, de ezt látta is előre, akinek van esze, a többi meg ment lelkesen húzni a narancs ikszet. Ez nem pálinka szabadságharc, hanem unortodox adóbevétel növelés és pálinka minőség javítás.

eßemfaßom még áll 2014.09.04. 11:19:20

@roli101: tehát te vagy az a bűnözö aki elítéli a jogtiszta házifőzőket :)

eßemfaßom még áll 2014.09.04. 11:21:36

@roli101: ja igen, és azt mondod, hogy azért esett vissza a bolti pálinka forgalma mert te is attól veszed a házipáleszt aki 30 éve árulja illegálisan :)

eßemfaßom még áll 2014.09.04. 11:22:14

@felcsutisuttyo: te demokraták legszebbike tee édes :)

Görbe Uborka 2014.09.04. 11:33:25

Tényleg elírás történt, mivel a jövedékiadó-kedvezmény mérték nem lehet magasabb 50%-nál. Köszi, az észrevételt.

randomuser1 2014.09.04. 11:37:03

@felcsutisuttyo: valójában nem, ha jön is helyette egy másik bagázs, az már a kibővített keretek közt tevékenykedik, fogadd el, vagy gazdag vagy, vagy szegény, de ha az utóbbi, akkor bazhatod, bárki is van kormányon, a te hibád, ha szarul élsz.
és ez így megy már évezredek óta :)

sandorkavagyok2 2014.09.04. 12:07:23

sok hülye drogos úgyis be lesz tiltva az alkohol aztán nézhettek hogy nem tudtok drogozni

Görbe Uborka 2014.09.04. 12:15:12

Kérjük szorítkozzatok a szofisztikált anyázásra, mert sajnos 2 db kommentet moderálnunk kellett már. Egyébként jó a vita, köszi a véleményeket!

2014.09.04. 12:47:59

@eßemfaßom még áll: Én nem ítélek el senkit, csak azt, aki a törvényt kitalálta. Azért esett vissza a bolti forgalom, mert aki teheti, csak házi főzésűt vesz, mert arra telik és az is butít. A szar akkor is szar, ha bolti, akkor is ha házi. Én pedig magasról teszek a törvényekre, tartsa be őket, aki birka módra éli életét. Ha nem tetszik nem tartom be.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 15:35:30

Azért hagyjuk már az EU-t is a faszba.
Tiltják a könnyű drogok használatát is, Hollandiában mégis teljesen legálisan lehet füvet meg hasist venni a kávézókban, és Csehországban is meg van engedve 10 g-nyi mennyiség birtoklása.
Pedig mindkettő EU-tag.
Egyiket sem érte semmilyen szankció.

Egyébként meg a pálinka hungarikum, az EU fogadta el.

Nem vagyok alkoholista, pálinkát meg talán ha egy fél litert megiszom egy évben.
De a hülyeséget nehezen viselem. (Pláne a másét.)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 16:00:32

Baszd meg, hülye blogger, legalább sorold már fel valahol, milyen szavakat nem lehet használni a szaros blogodban.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 16:01:21

Na, ez átment, az előbbi hozzászólásomban egy durva szó sem volt, az meg nem ment át a szűrőn...
Megpróbálom részletekben.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 16:03:14

@Pan Modry:

A Márton és lányai tényleg jó, de a forgalmazó Rézangyal összes többi terméke szemét, amit kazánban kellene elégetni.

De azért van még pár jó pálinka, legfeljebb nem tudsz róla.
A legjobbakat pedig vidéken, öreg vagy nem annyira öreg - egyik volt osztálytársam pl. Borsodban, Göncz közelében vett pár hektár barackost, és abból él, hogy pálinkát főzet és eladja, annál jobb barackpálinkát életemben nem ittam - bácsik saját főzETésében (azaz nem ők főzik, ők megcsinálják a cefrét, aztán elviszik profi főzdébe) lehet találni.

@csak egy néző:
5 számjegyű összeg? Az falun is max. 2,5 liter pálinka, és akkor még olcsón mérték.

@sandorkavagyok2:
Nyugi, megoldjuk.
A fű is be van tiltva - szerinted el tudsz menni bármelyik diszkóba vagy koncertre úgy, hogy ne füvezzen a társaság fele?

csak egy néző 2014.09.04. 16:10:12

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Nem írtam sehol, hogy milyen számmal kezdődöt az az 5 számjegy, de, ha jól emlékszem, akkor az összeg az akkori minimálbér fele volt, ami azon a környéken nem kis bevétel volt a ...Józsi bácsiéknak és amikor kihordtuk a motyót, akkor nem kis bosszúságot és főleg irigységet láttam a minket útbaigazító szomszéd arcán.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 16:39:27

@roli101:
Nem kellett eddig sem feketén csinálnia, elvihette a főzdébe, ahol kifőzték.
Az otthon barkácsolt főzők általában sz@rok, odakozmál bennük a cefre.
A lényeg pedig a jó cefre a jó pálinkához, onnantól már csak elb@szni lehet a rossz főzőberendezéssel.

"A jó fajta házi főzés literjét 2500 forintért meg lehet venni" - hát öcsém, az ennyiért minden lehet, csak nem jó. Házinak biztos házi.
Egyébként ittam már nagyon sok nagyon sz@r házi főzetet is, a cefrébe egyesek talán még a malacsz@ros gumicsizmát is beleteszik. Nagyon kevés a jó házi pálinka, a mennyiség nem csapott át minőségbe, hogy Vlagyimir Iljics apánkat idézzem.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 17:21:46

folyt.
Abban pedig igazad van, hogy a boltokban nagyon elszállt a pálinkák ára, most a pálinkafőzők tértek arra az útra, amire vagy 10 éve a borászok: miután divatba jött, elkezdték kurv@ drágán adni a pálinkát, és utána meg panaszkodnak, hogy nem fogy. A magyar borászok ugyanezt teszik, csak azt nem veszik észre, hogy kicsit felborult az ár-érték arány az ár irányába, hasonló minőségű borokat negyedannyiért lehet kapni, igaz, azokat hozzák innen-onnan, pl. a szomszédos Chiléből, Kaliforniából, Dél-Afrikából meg Ausztráliából, azaz elég tetemes szállítási díj meg vám is benne van, mégis sokkal olcsóbb.
Ezek - a magyar borászok - meg főjenek a saját levükben, ha ennyire hü.l.y.ék.
(Kivételek azért vannak, a Polgár pincészet (Polgár Zoltán volt már az év borásza) pl. rájött már erre, és jelentősen levitte a borai árát, mások, pl. a Szent Gaál meg fel sem emelte, igaz, nem csúcsborokat termel, de nagyon jó minőséget olcsón.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.04. 17:22:20

Majd előbb-utóbb a pálinkások is rájönnek, hogy ha életben akarnak maradni, ésszerű árakat kell kialakítani. A fél liter pálesz 6000 Ft-ért nem ilyen.
(Az nem is említem, hogy a budapesti szórakozóhelyeken 1000 Ft körül van 4 cent, míg egy minőségi viszki vagy tequila 700 körül, pedig azt szintén nem a szomszédban termelik.)

Görbe Uborka 2014.09.04. 21:13:51

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Minket sem engedett a rendszer kommentelni, pedig elhiheted, hogy mi sem írtunk csúnyát. Valami hiba lehetett.

Gerardus A. Lodewijk 2014.09.05. 18:43:56

Ha a kormány nem elsősorban erővel, hanem inkább ésszel próbálná megoldani a dolgot, hosszabb távon biztosan el lehetne érni valami kompromisszumos megoldást, irányelvmódosítás formájában. Hiszen ha már egyszer fejenként és naponta 10 liter 20% fölötti alkoholtartalmú italt lehet magáncélból, saját fogyasztásra, adómentesen kivinni-behozni, akkor igazán logikus lenne megengedni valamiféle adómentes mennyiséget az előállításra is. Vagy ha az adómentesség akármilyen kis mennyiségre is elvből tilos, akkor valami jelképes adókulcs kellene, radikálisan könnyített eljárással együtt.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.10.31. 20:07:57

@eßemfaßom még áll: "tehát amikor házi főzést vásárolsz akkor jövedéki bűncselekményt követsz el))"

nem csak az eladas szamit annak hanem ajandekozas vagy mas megkinalasa is akar
lasd: Orban altal elkovetett jovedeki csalast a roganlakban
süti beállítások módosítása