Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Ukrajna egy helyi szemszögéből

Interjú Olha Koshchiyenkoval

2014. szeptember 04. - Görbe Uborka

Interjúsorozatunk első részében egy Magyarországon élő ukrán állampolgárt kérdeztünk a jelenlegi ukrán helyzetről.

Interjú Olha Koshchiyenkoval

2014. augusztus 26.

Bemutatnád magad röviden?

Fiatal munkavállaló vagyok Ukrajnából. Nyelvészet és Nemzetközi kapcsolatok szakon tanultam több európai egyetemen is. 5 éve költöztem Magyarországra, és jelenleg egy multinál dolgozom Budapesten, kutató analitikusként. Szabadidőmben a CEU Vitatársaságával politikai és társadalmi témákat boncolgatok, magyarul tanulok, és a budai hegyekben túrázok.

Magyarországon, az EU-ban élő ukrán állampolgárként hogyan látod az ukrán helyzetet?

Ukrajna helyzete nagyon drámai és szomorú. Ukrajna függetlenségének megszerzése óta a leghosszabb és legtragikusabb krízisével áll szemben, amelyet Európa 21. századi legnagyobb krízisének" is neveznek.

Milyen információforrásokat tartasz megbízhatónak az eseményekkel kapcsolatban?

A legtöbb európai sajtóorgánum elfogadható. Arról viszont lebeszélnék mindenkit, hogy az orosz sajtóból tájékozódjon. Az orosz média nagy része az orosz kormány ellenőrzése alatt áll, és eléggé ferde képet mutatnak arról, hogy mi történik Ukrajnában. Gyakran kitalált történeteket publikálnak, amelyek meg sem történtek, és beszámolóik Ukrajna-ellenes, EU-ellenes propagandaszövegek.

Mit gondolsz, mi volt a konfliktus elsődleges oka? Mi kezdte el?

Szerintem a kelet-ukrán háborút az orosz kormány okozta, amely szisztematikusan készült a kelet-ukrán régió destabilizálására, és azért indította el a konfliktust most, mert az ország gyenge volt az Euromaidan forradalom után. Oroszországnak nagyon fontos, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, és lelassítsa Ukrajna uniós integrációját. Ezeknek az eléréséhez Kelet-Ukrajna destabilizálása Oroszország legjobb fegyvere”.

Szerinted mi lenne a legjobb megoldás?

Fontos lenne lezárni, és biztosítani az Oroszország és Ukrajna közötti határt, továbbá elengedhetetlen, hogy véget vessenek annak, hogy az orosz kormány a kelet-ukrán szeparatistákat támogatja. Ha ez a feltétel teljesülne, a konfliktust gyorsabban és sokkal kevesebb áldozattal lehetne rendezni.

Mit éreznek családod és barátaid, akik még mindig Ukrajnában élnek?

Habár katonai tevékenység csak két kelet-ukrán régióban zajlik, Ukrajnában mindenki közvetlenül érzi a háború hatását. Több nyugat-ukrán barátomat is mozgósították, és most a Donetsk és Lugansk régiók különböző területein harcolnak. Több barátunk családja vesztette már el fiatal fiukat ebben a háborúban. Ukrajna egész területén több ezer kelet-ukrán menekültet szállásolnak, akiknek sürgős segítségre és folyamatos támogatásra van szükségük. Az áruk, az étel és a gyógyszer ára felment, míg a nemzeti valuta értéke folyamatosan csökken. Ilyen körülmények között az emberek bizonytalanok, és aggódnak. Mindenesetre, még sose láttam az embereket ennyire hazafiasnak, aktívnak és eltökéltnek, hogy megvédjék hazájukat, mint most.

Augusztus 24-én volt Ukrajna függetlenségének napja, és elmondhatom, hogy ezt az ünnepet még soha nem ünnepeltük meg ennyire komolyan és szenvedélyesen, mint idén.

A 2014-es ukrán függetlenség napjának ünneplése. Fotó: Alexander Melnik http://bit.ly/1vQEoEU

 

Szerinted jó lenne, ha Ukrajna több külső segítséget kapna (pl. nemzetközi szervezetektől, szervektől) vagy jobb lenne, ha a problémát belülről tudnák megoldani?

Elengedhetetlen, hogy Ukrajna külső segítséget kapjon. Az ukrán probléma nem egy belügyi probléma, hiszen a szeparatisták Donetskben és Luganskban nagymértékű pénzügyi és technikai segítséget kapnak Oroszországtól, továbbá jól felszerelt és képzett orosz katonák harcolnak mellettük. Ráadásul, Oroszország rendszeresen tüzet nyit az ukrán katonákra az orosz-ukrán határon keresztül, és nehéz fegyvereket juttat át a határon a szeparatistákhoz. Idővel a konfliktus egyre inkább egy Oroszország és Ukrajna közötti háborúra hasonlít. Külső segítség nélkül Ukrajnának nincs elég forrása, hogy megnyerje ezt a háborút, hogy békét teremtsen az ország keleti területén.

ukrajna-krízis-térkép-illu.png

Az érintett területek

 

Mennyire nevezhetőek hatékonynak az Európai Unió gazdasági szankciói Oroszország ellen? Mi mást tehetne még az EU véleményed szerint?

Szerintem az EU gazdasági szankciói hatékonyak, és bővíteni kellene őket, amennyire csak lehetséges. Fontos, hogy minden uniós tagország csatlakozzon a szankciókhoz, kivétel nélkül.

Ezen kívül, az EU több módon is segíthetne Ukrajnának. Például, felajánlhatna ingyenes politikai kockázati biztosítást azoknak, akik Ukrajnában üzleti tevékenységet folytatnak. Egy ilyen lépés mozgásban tartaná az ukrán gazdaságot, és azt is demonstrálná az ukrán emberek számára, hogy az EU támogatja őket.

Ukrajnának nagyon fontos, hogy érezze, hogy minden EU tagállam támogatja őket az orosz támadás elleni harcban. Sajnos néhány EU ország, mint például Magyarország is, vegyes, majdnem Oroszországot támogató álláspontot vett fel az ukrán-orosz konfliktusban, főleg, mivel energia tekintetében Oroszországtól függnek.

A nagyobb képet nézve, nagyon fontos, hogy az EU a minimumra csökkentse függőségét Oroszországtól az olaj és a gáz tekintetében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az orosz hadsereget, amelyet Ukrajna bántalmazására és az EU kigúnyolására használnak, az EU gázfogyasztói fizetik.

Szeretnéd, hogy Ukrajna belépjen az Európai Unióba vagy inkább maradjon független?

Igen, határozottan szeretném, hogy Ukrajna az EU tagja legyen. Ukrajna Európához tartozik, és az ukrán népesség végső célja, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak.

---

Az eredeti interjú (angol nyelven) itt (pdf) megtekinthető. The original interview in English can be viewed here (pdf).

Az interjúban leírtak nem tükrözik a görbE Uborka blog álláspontját, azokért a görbE Uborka szerkesztősége nem felelős.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr806665129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2014.09.05. 08:44:05

ukranszkaja propagandiszta :)

"Ukrajna Európához tartozik, és az ukrán népesség végső célja, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak."

Ez mindenkinek szívás lenne...

2014.09.05. 09:39:48

Szerintem Ukrajna nem tartozik Európához.
Meg kellene fogalmaznunk, meddig tart Európa.

mikka 2014.09.05. 09:43:34

Mássz vissza Ukrajnába kedves, ha nem lógtátok volna el az elmúlt 20 évet akkor nem az lenne a helyzet ami most van. Épp olyan barbárok vagytok mint az oroszok.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 09:47:39

Vicces, humoros, szánalmas, izzadtságszagú...

randomuser1 2014.09.05. 10:23:19

ha nem értenek a szép szóból, ki is éheztethetjük őket, buta hohol népség...

vezér01 2014.09.05. 10:28:04

"A népek önrendelkezési joga" szent és sérthetetlen alapjog a demokráciában. De ha egy nép úgy dönt,hogy él ezzel a jogával,rögtön gaz szeparatistává válik. Gorbacsovval abban egyezett meg a "művelt és talpig becsületes " nyugat,hogy a Nagy Szovjetúnióból kiváló új államok nem lesznek a NATO tagjai.
Ezt a megállapodást a Nyugat megszegte már a balti államok NATO felvételével,majd az ukránokat kezdte etetni az EU tagság ígéretével. / Ti is nyithattok cukrászdát Bécsben ! Ismerős?! / A legnagyobb demokrata USA se tűrte el,hogy a köldökében /Kubában/ szovjet támaszpont legyen, miért várnánk el mást Putyintól ?

Éhes_ló 2014.09.05. 11:41:22

Olcsó, primitív ukrán propaganda egy halom ordas hazugsággal.

gizmo26 2014.09.05. 11:41:47

Szerintem Európa Ausztiáig tart

Dr.Bio74 2014.09.05. 12:07:48

Európa meddig tart? Földrajzilag, vagy gondolkodás módilag?
Ha egy nép úgy dönt, hogy él az önrendelkezési jogával az gaz szeparatista? Kissé más az önrendelkezés, és más a szeparatizmus. Kérdés mi volt itt a cél, az meg, hogy drágamoszkva éppen az önrendelkezést, vagy egy független állam szétcincálását támogatja azt mindenki döntse el maga. Én speciel nem igazán tudom, hogy ukrajnában hol a határ az orosz és az ukrán között( itt utálják egymást), de jelenleg egyik nációt sem komálom, plussz nekem és néhány ezer magyar honfitársam egy pillanatra az orosz-ukrán háború miatt szabadultuk ki a reménytelenség fogságából, és a szépen körbeszőtt hazugság hálóból.

vezér01 2014.09.05. 12:45:41

@Dr.Bio74: Koszovói albán barátaink szeparatizmusát önrendelkezésnek minősítettük. A krimi oroszokét meg nem. Az erdélyi magyaroknak autonómia se jár. Szép új világunkban ez így működik. Kiszabadultunk volna a reménytelenség fogságából ? A hazugság hálójából ? Egy lószart,mama ! Nyakig ülünk benne !

sanche_ 2014.09.05. 12:45:47

Nem annyira szerettem Oroszországban lenni, de Ukrajnához(KIjevhez) viszonyítva ott emberek laknak.
Mész a buszon és normálisan beszélgetsz a saját nyelveden, erre elkezd rikácsolni veled a vénasszony (a tömeg helyesel), mint kiderülét azért, mert ukrán buszon csak urkánul beszélj..
Na elmentek a fenébe..méghogy EU...

"Oroszországnak nagyon fontos, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz"
Az egész világnak nagyon fontos. Emlékeztetőül: azt a szuper maidant az amerikaiak támogatták, ügynökökkel, pénzzel és fegyverekkel. Ennyit arról, hogy ki destabilizálta Ukrajnát. Arra is felhívnám e kedves ukrán figyelmét, hogy az első keleti forradalom FEGYVERTELEN volt, amit az ukrán kormány HADSEREGGEL vert le. Na akkor ki kezdte? És erőszakosan?
Amerika és Oroszország közt akkor volt béke, mikor lemondtak arról, hogy egymás közelében fegyverkezzenk(lásd kubai rakétaválság). Senkinek, mondom, senkinek nem érdeke, hogy az amcsik az oroszok által épített katonai bázisokat használják és az oroszok mellett építsék ki a bázisaikat. Ez vicc, ezt senki nem akarhatja...

"A nagyobb képet nézve, nagyon fontos, hogy az EU a minimumra csökkentse függőségét Oroszországtól az olaj és a gáz tekintetében. "

És maximumra amerikától? Amíg amerika mocskos keze bele nem nyúlt a forradalmukba, addig egészen jól fejlődtek a gazdasági kapcsolatok, minden irányba. Én nem mondom, hogy ne vegyünk amerikától semmi, éppen ezaz, szépen gondolkodni kell és a legjobb döntést meghozni. Oroszoktól olcsóbb a gáz, vegyük tőlük. Amerikából meg más egyebet..ilyen egyszerű.

Amerika hány országot rombolt le az elmúlt húsz évben? Miért nincs ellenük szankció? Hogy mást ne mondjak, azt megértem, hogy az oroszok támogatják az elnyomott oroszokat Ukrajnában, de amerika miért is támogatta a ma iszlám államként ismert terrorszrevezetet pl Szíriában? Az európai médiában akkor is arról volt szó, hogy azok igazi szabadságharcosok, bátor hősök és a Putyin a rohadék megint és támogatja Szíriát.
Aztán kiderül, bár a média ezt így nem ismerte el: ezek nem hősök, hanem gusztustalan terroristák. Na ennyit a médiáról is.

Dr.Bio74 2014.09.05. 12:53:20

@vezér01:
Bocs a szabadulást csak speciálisan kicsiny lokális élőhelyem miatt írtam, melyre indirekt módon így hatott a háború.

bölcsbagoly 2014.09.05. 13:47:21

CEU-s! ez nem elég sokatmondó, hogy hova tartozik?

mrZ (törölt) 2014.09.05. 14:35:12

Nálam is a ceu ugrott be mint riadó jelzés, és jött is a hozzáillő folytatás.

ez pedig egy gyöngyszem:" A legtöbb európai sajtóorgánum elfogadható...."

Ez van. Már csak ilyen gyenge hazugságokra telik.

Mi lesz még itt amikor hullanak a bombák?

Itt egy ukrán lány esete, aki várta a "megmentő" ukrán seregeket.

colonelcassad.livejournal.com/1767512.html
pbs.twimg.com/media/Bws_4VKCUAIvkpK.jpg

lombozódó 2014.09.05. 14:53:22

A háborúban EU és Amerika nincs benne, kész vicc. :-))
Kik is akarták megszerezni az ukrajnai földgáz vezetékek feletti felügyeletet, ez az első és legfontosabb kérdés?
A második kik nem fizetnek az orosz gáz leszállított mennyiségéért?
Kik is kavarnak uszítónak állandóan, nem Amerikának hívják véletlenül, nem nekik jönne jól ha az európai gázpiac az övék lehetne, na és addig jöhetnek a fagyos évek ??????
Gyenge , tényszerűtlen, uszító cikk!

robogó 2014.09.05. 15:21:54

Az ukránok és az oroszok ott vannak én meg itt!Elég bajom van nekem nélkülük is.Engem az érdekel,hogy legyen gáz meg olaj.Amúgy is ez a két nép tehet arról ,kifosztották magyarországot.

látens liberális 2014.09.05. 16:12:51

@bölcsbagoly: Igen, nálam is a CEU említéséig volt érdekes a cikk.Márpedig ez az elején " hangzott" el.

vezér01 2014.09.05. 16:22:11

@Dr.Bio74: Csak nem Kárpátalján élsz ?

Szamiz67 2014.09.05. 17:37:30

Milyen meglepő, hogy egy ukrán embernek más véleménye van a témáról, de nem azért mert ukrán, hanem mert a CEU-n (mi van amúgy a CEU-val?) tanul.., sőt neki nem véleménye van, hanem ez már propaganda. Ennyi korlátolt, sötét ember honnan bújt elő Magyarországon..

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.09.05. 17:38:39

Számomra döbbenet, hogy mennyi orosz segget nyaló látens komcsi van ebben az országban a rendszerváltás után 24 évvel.

Ukrajna egy ország, amit az oroszok szeletelnek.

Egyértelmű, hogy az egész maidan-balhét a ruszkik szervezték le, hogy legyen ok a Krím annektálására, és a Donyecki régió elszakítására.

Látom az ukrán árnyoldalt is, csak furcsa nekem, hogy jobbikos, fideszes körökből aggodalmaskodnak azért, hogy az ukránok fasiszták...

A hazai széljobbon lehetnének tekintettel arra, hogy ami most folyik, az Ukrajna trianonja...

Szamiz67 2014.09.05. 17:40:24

@Kara kán: Remek dolog is az amikor magyarok azért lelkesednek, hogy az országukat párszor már lerohant birodalom újra éhesen tekitnget szomszédai határai felé.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.09.05. 17:46:59

@Szamiz67: A széljobbon, illetve annak belső tőszomszédságában, ahol próbálnak egy szalonképességi álcát felvenni több-kevesebb sikerrel, nem szeretik se az EU-t se az USA-t, így, ha konfliktusa támad ennek a két mumusnak az oroszokkal, akkor hirtelen orosz-szimpatizánsok lesznek. Mert akkor az egybitesek észre sem veszik a párhuzamot, hogy Ukrajna most éli a saját trianonját. Mert, ha így vesszük, még szimpatizálniuk is kellene az ukránokkal.

Ehelyett fasisztázzák őket. A széljobbon. Paradox helyzet. Egy-két éve még szitokszavuk volt a moszkovita. Kikopott a szókincsükből.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.09.05. 17:52:46

@Szamiz67: Először a Kaukázusban használta Putyin ugyanezt a módszert, mint most Ukrajnában. A jelenlegi helyzet a sokadik konfliktus. Vannak akik mégis azt képzelik, hogy USA-EU ármány, és csak erre válaszol Putyin karakánul.

grani 2014.09.05. 18:19:47

Mint kárpátaljai születésűnek nekem az ukránok megszállók. Méghozzá a legrosszabb megszállók. Magasról teszek arra, hogy a nyugat mit mond Ukrajna függetlenségéről. Lehet független, de először takarodjanak el a szülőföldemről. Én huszonöt évvel ezelőtt azért jöttem el, hogy ne legyek soha az ukrán banderisták uralma alatt, hogy nekem ne parancsolgassanak a galiciaiak. a lembergi senkiházik. Én mindig arra vágytam, hogy Ukrajna eltűnjön a térképről és hogy szülőföldem felszabaduljon az ukrán nácik megszállása alól. Én örülök az oroszok sikereinek és remélem, hogy az ukránok mielőbb totális vereséget szenvednek. Sajnálom, az ellenségem ellensége a barátom. Az ukránok meg az ellenségek.
A fiatalembernek meg üzenem, jobb ha hazamegy harcolni. És ne gondolja, hogy minden magyar együtt-érez vele. Én azokkal az oroszokkal érzek együtt, akit elnyomtak, akiktől elvették az anyanyelvüket, a történelmüket és a jogot ahhoz, hogy saját maguk döntsenek a sorsukról és ne kelljen a puccsal hatalomra jutott ukrán nácik uralma alatt élniük.

vezér01 2014.09.05. 18:20:15

@Szamiz67: Lelkesedik a rosseb,de most a NATO tekintgetett éhesen Ukrajna felé. Putyin meg sakkot adott nekik. A magyar sors már csak ilyen, török vagy német, német vagy orosz , szarabbnál szarabb a választék.

Alick 2014.09.05. 19:16:44

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "orosz segget nyaló"

Nem kell ruszki segget nyalni, de a Közel-Keletet szétbaszó jenkikét sem...

porthosz 2014.09.05. 19:40:22

@grani: Többszörösen is hibás a gondolatmeneted és óriásit fogsz igy sz.pni.

Vegyük csak sorra:
"Mint kárpátaljai születésűnek nekem az ukránok megszállók.
És az oroszok? Gondolod ha az oroszok elfoglalják ukrajnát akkor neked ott jobb lesz? Most az a bajod hogy az ukránok nem adnak nektek elég jogot. Lehet hogy igy van. De gondolod hogy majd egy harmadik nép, amelyik az ukránokat is lesz@rja (az oroszok) az majd jobban figyelembe veszi a jogait egy még az ukránoknak is lejjebb lévő népnek? Remélem ezt te sem gondolod komolyan. Szóval ha most sz.psz az ukránok alatt akkor 2x-esen fogsz sz.pni az oroszok alatt.

Másrészt, remélem nem gondolod hogy kárpátalját visszacsatolják magyarországhoz. De ha mégis, tudod mi leszel te itt? Egy büdös ukrán. Pont úgy ahogy mindenki úgy szereti erdélyt, de aztán ha az erdélyi átjön magyarországra dolgozni akkor mindjárt büdös román lesz. Ez nem az én véleményem, mert nem osztom, de sok erdélyi ismerősöm van és mind erre panaszkodik. Hogy amint magyarországon próbál meg érvényesülni mindjárt csak egy "büdös román" lesz.... És bizony kárpátalja nagyon szegény és nekünk már igy pont elég bajunk van hogy a keleti országrész mennyire szegény. Szóval hidd el, nagyon gyorsan lennél szegény kárpátaljai magyarból büdös ukrán amint elvennéd a helyet a magyar munkávállalóktól és amint az állam oda öntené a pénzt hogy legalább kelet magyarországi szintre felhozzon. Az irigység nagy úr...

Szóval ez az ellenségem ellensége a barátom elég rosszul fog végezni. Remélem ismered a a télen a fészekből kieső madár történetét amit egy tehén leszart majd egy farkas kihúzott a szarból. Nem biztos hogy aki szarik a fejedre az az ellenséged és az sem hogy aki kihúz a szarból az a barátod...
süti beállítások módosítása