Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Az EU mindent eldönt a fejünk felett, mellett, alatt – SEM!

2014. szeptember 09. - Görbe Uborka

A legtöbb jogszabályt az úgynevezett rendes jogalkotási eljárással fogadják el az EU-ban. Ezt korábban együttdöntési eljárásnak hívták, aztán a Lisszaboni Szerződés „szokásos” eljárássá tette, így lett rendes a neve.

Tehát akkor ez most rendes eljárás, vagy néha rendetlenek az együttdöntők? Kik és hogyan döntenek együtt? Bonyolultabb, mint gondolnátok, de mégsem…

A rendes jogalkotási eljárás során az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament rendelkezik jogalkotói hatáskörrel (úgy is szokás őket hívni, hogy társjogalkotók), azaz tulajdonképpen ők döntenek együtt. A Tanácsban a tagállamok érintett miniszterei vannak jelen, a Parlament tagjait  pedig mi választjuk 5 évente, csak ebbe senki sem szeret belegondolni. Mi jelen vagyunk a jogszabályalkotásnál? Tessék?

Szóval az egész rendes jogalkotás azzal indul, hogy a Bizottság benyújt egy javaslatot. (Hogy végképp elrettentsünk minden egészséges lelkületű olvasót azzal, hogy ő része a jogalkotásnak, eláruljuk, hogy az európai polgári kezdeményezés által még a javaslattételt is befolyásolhatják az európai polgárok.) A Bizottság ezzel egy egész hosszú folyamatot indít meg.

A javaslatot először az Európai Parlament kapja meg első olvasatra, aminek nincs határideje, bármilyen hosszúra nyúlhat. Az EP ezen a ponton szépen áttanulmányozza, esetleg módosítja a javaslatot. Ha ez megtörtént, akkor a szöveg a Tanács elé kerül. Mivel itt is ez az első olvasat, a Tanácsban ülők határidő nélkül átrághatják magukat rajta. Ha a Tanács egyetért az EP álláspontjával, akkor már meg is született a jogszabály. Ugye milyen egyszerű?

Na jó… de nem biztos, hogy ekkora az összhang. A Tanácsnak is lehetősége van saját álláspont kialakítására, azaz itt is élhetnek további módosításokkal a miniszterek. A Tanács aztán a saját állásfoglalását elküldi a Parlamenthez, ahol ismét megnézik az egészet. Tehát egy ide-oda tologatássá válhat a folyamat. Ebben az esetben ez már a második olvasata lesz az EP-nek, ami azt jelenti, hogy három hónap alatt (plusz eggyel meghosszabbíthatja) valamilyen döntést kell hoznia. Ha a Parlament elfogadja a javaslatot, akkor megszülethet a jogszabály. Mindenki örül!

Előfordulhat viszont, hogy az EP elutasítja a javaslatot, és megint nem lesz az egészből semmi. Mindenki örül?

Na meg mivel az élet nem ilyen egyszerű, ugorjunk vissza oda, hogy mi van, ha a Parlament nem fogadja el a javaslatot, de nem is utasítja el, hanem újabb módosításokat eszközöl azon.

Jó. Itt már valószínűleg az is elvesztette a fonalat, aki amúgy imádta Sebestyén Balázs Kód nevet viselő, nagy sikerű műsorát. Most újra a Tanács jön, mivel a Tanács is megkapja arra a bizonyos második olvasatra (három + egy hónapos határidővel) a Parlament ismét módosított álláspontját. Ha a Tanács egyetért vele, megint vége lesz a jogalkotásnak, lesz egy új jogszabályunk.

És ha nem? Meddig folytatják még ezt? A kérdés teljesen jogos, de úgysem fogjátok kitalálni, mi jön most…

Összehívnak egy egyeztetőbizottságot. Az EP és a Tanács egyenlő számban delegál ide képviselőket, akiknek az a feladatuk, hogy egy olyan közös szöveget hozzanak létre hat (közös megegyezés szerint nyolc) hét alatt, ami nagy valószínűséggel meg fog felelni mindkét félnek. A harmadik olvasat során hat (közös megegyezés szerint nyolc) hét áll a társjogalkotók rendelkezésére, hogy eldöntsék a javaslat sorsát. Ha elfogadják a kialakított szöveget, akkor megszületik a jogszabály. Ha nem fogadják el, akkor nincs más út, végképp elbukik a tervezet. Itt a vége, fuss el véle.

Erről az egészről szuper menő videó és infografika is készült.

És még csak a dolgok rendes részéről beszéltünk… vannak még itt különleges jogalkotási eljárások is. Na, ők a rendetlenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr266652277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látens liberális 2014.09.10. 06:42:21

" Szóval az egész rendes jogalkotás azzal indul, hogy a Bizottság benyújt egy javaslatot. "
Ki választja a Bizottságot?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.09.10. 07:08:36

@látens liberális: a tagallamok, majd as EP jovabhagyja, de ITT a lenyeg az hogy nincs olyan, hogy a neppart vagy 3-4 Nagy orszag gondol egyet es az masnap mar jogszabaly.

gázóra ellenőr 2014.09.10. 07:44:05

@Ződ2000: Ebből is látszik hogy a mi gyorsnaszádunk száguld. Ők tökölnek itt évekig, míg ha szeretett vezérünk reggel felkel egy ötlettel, az másnapra már a gránit szilárdságú alaptörvényben van.

bölcsbagoly 2014.09.10. 08:31:01

Nehogy azt állttsd, g hogy a görbe uborkát, a moslék tiltását, a tyúkketrecek méretét sa többi őrültséget is ezen az úton vitték végig és nem volt normális ember az EP-ben, ET-ban, EB-ban, aki elmondta volna a többieknek, hogy ez miért hülyeség?

high up! 2014.09.10. 09:17:18

Ja ezt röhögöm évek óta: Orbaneszku itt ordibál, hogy így az EU meg úgy az EU, errefel az EU csak olyan jogszabályokat fogad, el, amit maga Orbaqneszku vagy az emebere ír alá.

Olyan ez pontosan, miint amikor Orbaneszku komcsizik: saját maga meg Kövér fajtiszta komcsi családból jönnek, maga az MSZMP tenyésztette ki őket ellenzéknek, a 3/3-asok vigyáztak rájuk, nehogy bajuk legyen. Erre fel még a Felcsúti Hordószónok komcsizik.

Velemenyem szerint.... 2014.09.10. 09:18:45

@bölcsbagoly: hidd el, ha ez akkora hülyeség lett volna akkor valaki elmagyarázta volna... Arra nem is gondoltál, hogy esetleg valami nem hülyeség csak nem akarod megérteni?

Görbe Uborka 2014.09.10. 09:27:30

@látens liberális: Igen-igen, már készül a Bizottság választásáról szóló posztunk.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.10. 10:15:17

@bölcsbagoly: Képzeld, így van. Az, hogy valamit nem tudsz elképzelni, nem bizonyítja, hogy nem igaz. Konkrétan az uborkáról: A Bizottság egyszer már javasolta az előírás eltörléését, és láss csodát, a nagy termelő országok nem hagyták jóvá. Második körben sikerült. Amúgy persze nem előírás volt az uborka számára, csak az első osztályú minőstés feltételeinek meghatározása. Végül, de nem utolsósorban: próbáltál már össze-vissza görbülő uborkákat egy az uborka hosszának kevesebb, mint kétszeresét kitevő magasságú üvegbe kovászosuborka-készítés céljára beleszuszakolni?

bölcsbagoly 2014.09.10. 11:18:01

@Velemenyem szerint....: s te ezt komolyan gondolod? Láttad a tavalyi tavalyelőtti cirkuszokat az EP-ben és az üvöltöző libis/zöld/szoci pofákat? Eltudod képzelni, hogy azok normálisak?

bölcsbagoly 2014.09.10. 11:20:26

@Kuviklacz: ugyan, láttál már az EP-ben normális libsi/zöld6szoci6komcsi képviselőtől normális hangvételű hoztzászólást? Miért képzeled, hogy uborka/tyúkketrec/moslék, stb, stb, ügyekben képesek megérteni, hogy miről van szó?

Velemenyem szerint.... 2014.09.10. 11:26:39

@bölcsbagoly: ha nem is bízol a saját EP képviselőidben, ott a Tanács, ahol a szakminiszterek ülnek. És a Bizottság mint kötelező javaslattevő,...

A dolog lényge, hogy egy nagyon összetett rendszerről van szó. lehet hogy nehézkes, de nehéz is meghekkelni.

Nincs olyan hogy Angela Merkel letelefonál és holnap ott az új rendelet vagy irányelv.

És ha át is megy a rendszeren de nem jogszerű (pl nem felelt meg a szubszidiaritás elvének), az Európai Bíróság megsemmisítheti...

bölcsbagoly 2014.09.10. 11:53:04

@Velemenyem szerint....: tekintve , hogy a szabályozűásuik z öme eleve hülyeség vagy bizonyos körök lobbizásának az eredménye, az egész siraslmas!

Velemenyem szerint.... 2014.09.10. 11:59:36

@bölcsbagoly: összeesküvési elméletek helyett nem árt néha a valóságnak is utánaolvasni. Ha ennyire tojsz a valóságra valami kevésbé káros hobbit is kereshetnél, ott a római gladiátorklub, a hagyományőrzők vagy a Start Trek klub.

Éhes_ló 2014.09.10. 15:45:12

A komisszárokat ki választja és ki jogosította fel őket "direktívák" meghozatalára, melyek a nemzeti jogalkotást felülírják?
Mennyire független az EP a bizottságtól és a komisszároktól?

gázóra ellenőr 2014.09.10. 20:17:57

@bölcsbagoly: "a moslék tiltását," - Aha. Van fogalmad arról, hogy az állatok moslékkal történő etetése mennyire fertőzés veszélyes?

bölcsbagoly 2014.09.11. 06:00:02

@gázóra ellenőr: van tudomásod arról, hogy autót vezetni, repülni, stb. mennyire veszélyes? S ha az, akkor az a megfelelő ha betiltjuk, ahelyett hogy a veszélyt háritanánk el? A bacik legfeljebb a disznókra veszélyesek, ahogy a korházi moslékba esetleg beledobált tűk, fiola törmelék, orvosság, stb. iDe a vendéglői, menzai vagy házi moslék miért?

bölcsbagoly 2014.09.11. 06:01:19

@Velemenyem szerint....: mellédumálás helyett valamit a témáról is esetleg?

Velemenyem szerint.... 2014.09.11. 09:02:41

@bölcsbagoly: üres általánosíttatásokra általánosíttatásokkal tudok felelni...
Javaslom olvass utána hogy milyen konkrét uniós szabályozások vannak. Gondolom te túl fiatal vagy ahhoz hogy emlékezzél arra az időkre, amikor a kiskirály műszakisok simán levetették a gyári importautódról a pótféklámpát ("mer'hogy a ladán se vót, minek erre?"). Röhejes, hogy iparágaok nem képesek magoktól olyat önszabályozni mint egy egységes USB töltő a mobilokra.

Egész iparágakat tett globális játékossá az egységes uniós szabályozás. A távközlési ipar sehol sem lenne most,.

Rinyál pár alteros német a DM miatt, de lényegében most olcsóbbak az árak mint régen. És sokkal jobb a választék. És ez ránk si igaz...

gázóra ellenőr 2014.09.12. 20:39:11

@bölcsbagoly: Te olyan hülye vagy hogy az már fáj. A moslékkal az állat szervezetébe kerülnek olyan vírusok, amik mondjuk a disznót nem betegítik meg, de ha a húsával dolgozókat igen.
Te tényleg ennyire hülye vagy?

gázóra ellenőr 2014.09.12. 20:40:09

@Éhes_ló: Mi van? már nagyon várod a következő Pride-ot?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.12. 22:28:02

@Éhes_ló: A biztosokat (akik nem komisszárok) a tagállamok delegálják, és az Európai Parlament szavazza meg. Az irányelveket (nem direktívák, talán illene magyarul írni) meg nem ők hozzák, hanem a tagállamok kormányzati vezetőiból álló Tanács és a közvetlenül választott parlamenti képviselők szavazzák meg. A Bizottságnak kevesebb jogköre van, moint egy kormánynak ()amelyet legtöbb országban, köztük Magyarországon ugyanúgy a Parlament szavaz meg).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.12. 22:30:30

@bölcsbagoly: Tudod, hogy hány szabályozás van, és ebből Te hányat ismersz? Ne a süket dumát lökd, hanem tájékozódj előbb. Nemcsak a szabályozások, azok előkészítő anyagai és az elfogadás folyamata is nyilvános, látható, hogy mit módosított melyik parlamenti bizottság, illetve a Tanács.

gázóra ellenőr 2014.09.13. 06:30:39

@Kuviklacz: Ez a @bölcsbagoly: egy konok barom. Szerinte például a diagnosztikál helyes a diagnosztizál helyett. Ezen azóta is sokan gúnyolódnak.

bölcsbagoly 2014.09.13. 12:00:34

gázóra micsoda: te nagyon okos marhaféle, ha nem tudnád két különböző szó képzéséről van szó: DIAGNÓZIS és DIAGNOSZTIKA Nézz utána, hogy a két kifejezése értelme miben különbözik egymástól s utána h jártasd a pofád, hasonlóan hülye társaiddal együtt!
A korházi moslék esetében elmegy amit állitasz, de az é ttermi esetében marhaság, mivel az étteremben dolgozó és fogyasztókat amúgy is veszélyeztetnék.

bölcsbagoly 2014.09.13. 12:46:14

@Kuviklacz: okoska, a sazbályokat a z ET/EB/EP csak jóváhagyja, esetleg módosítja, de a brüsszeli technokrata boszorkánykonyhában készülnek. A szagembereik kiválasztsáánál nem a kreativitás, a józan ész szerepel első helyen,. hanem pl. a nyelvtidás, a kapcsolati tőke, az önmenedzselési készségek.

bölcsbagoly 2014.09.13. 13:11:48

@Kuviklacz: s persze az is Ok, hogy Mo a belépéskor nem kapta meg azokat az engedményeket amelyekkel a régebbi tagok rendelkeznek! Kettős mérce? Jó példa rá, hogy például az osztrákok adómentesen g főzhetnek otthon pálinkát mig mi nem, nemde?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.13. 13:44:59

@bölcsbagoly: Alkoholistákkal nem tárgyalok. Az osztrák adómentesség egyébként hazugság. Az EU működéséről meg halovány dunsztod sincs. A boszorkánykonyhában egyébként nagy szerepe van a tagállamokból jött szakértőkből álló bizottságoknak is, és az olivaolaj-ügy a legjobb példa arra, hogy ennek dacára sec perc alatt lesöprik a tagállamok azt a jvaslatot, amelyik nem tetszik enkik. Módosítani is joguk van. Nemrég vont vissza a Bizottság több tucat olyan javaslatot, amelyeket nem hagytak jócá, avgy egyszerűen elfektettek. Tudod-e, hogy normális országokban a jogzsabályok ugyanúgy az apparátusokban készülnek, és mégsem nyivákol sneki. Persze Magyarországon nem, ott egyéni képviselői javaslatokat nyújtanak be, aztán csodálkoznak, ha rögtön módosítani kell, vagy nem úgy sikerül, mint elképzelték. Ami a szakembereket illeti, csináltál már vcersenyvizsgát? @gázóra ellenőr: Volt már ennél okosabb is. szerintem egy nick alatt több műszakban hintik a hülyeséget, Ma egy gyengébb műszak van szolgálatban.

bölcsbagoly 2014.09.13. 14:05:44

@Kuviklacz: látom neked nem kell alkoholizálnod ahhoz, hogy idióta legyél. A pökhendiséged, rátartiságod, beképzeltséged alkohol nélkül is kiválóan működik. Részvétem.

Éhes_ló 2014.09.13. 16:50:33

@Kuviklacz: szerintem a "biztosok" megnevezése: Commissioner, ami bizony a magyarul értők számára komisszárt jelent, de becézheted őket bárhogyan, mert kohn béla véreskezű zsidó bandáját is (nép)biztosok, komisszárok vezették:
hu.metapedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_bolsevizmus_zsid%C3%B3_vezet%C5%91i

Ez ugyan az a banda, csak kéket húztak a vörösre és a módszereik immár kevésbé véresek, agymosással, adósrabszolgasággal és végtelenített bürokráciával dolgoznak korbács és akasztófa helyett. Fő jellemzőjük az, hogy soha senki nem választotta meg őket közvetlenül semmire és soha senki nem kérheti őket számon közvetlenül, választásokon.
Az pedig még ezen a cirkuszon belül is tragikomikus ahogy a "tagállamok által delegált" komisszárok "mindentudók" mert a főkomisszár dönti el a láthatatlan és senki által meg nem választott bábmestereivel melyik mit "irányíthat".
Az"irányelvek" neve bizony helyesen és magyarul direktíva, parancs, utasítás, amit a PC újbeszél nyilván álnevekkel próbál leplezni, merthogy ezek a parancsok felülírják a nemzeti törvényeket és törvényhozást.
A direktívák és egyéb központi utasítások kapcsán pedig a tagállamok kormányzati vezetőiből álló Tanács csak egy szépségtapasz, ami bólogató jánosként ír alá bármit amit a brüsszeli boszorkánykonyha arctalan és felelősségre vonhatatlan, leválthatatlan korrupciós gépezete az asztalukra tol.
A "bizottságról" a "parlamentnek" csúfolt, bukott politikai káderek köztemetőjévé, dajcstomik és kohnbanditák pénzlelőhelyévé züllesztett, hatáskör nélküli gittegyletről és a brüsszeli kékvörös komisszármocsokról jó pár alapos elemzés született, olyan szintű az amoralitás, a korrupció és a pénzügyi fegyelmezetlenség, amit egy vidéki önkormányzatnál sem tűrnének el következmények nélkül:
europa.eu/rapid/press-release_ECA-13-36_hu.htm
ujszo.com/napilap/europai-unio/2011/04/05/tulzott-vedelmet-elveznek-a-korrupt-ep-kepviselok

Végül arra is van már precedens, ahogy a saját - közvetlen demokrácia gyakorlására vonatkozó - szabályaikat is leszarják, a mögötte állókkal együtt:
www.hirado.hu/2014/06/16/frivaldszky-edit-a-brusszeli-donteshozoknak-az-embereket-kell-kepviselniuk/

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.13. 17:50:35

@bölcsbagoly: AHa. Elfogyott a tényanyag, meg az érvek.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.13. 17:54:20

@Éhes_ló: Egy szavad sem igaz, de fáradt vagyok vitatkozni, ilyen sztereotípiákkal nem is lehet. Jellemző, hogy azt képzeled, hogy a Tanács mindent aláír, amit elé tesznek (felhoztam vele szemben pár példát, de úgy tűnik, nem látsz az éhségtől.. Deutsch Tamást idézve meg: ki az a F.E:? Az EU-ban van több, mint ötszázmillió ember. Kicsit több, mintegymillót kinevezne "A zemberek"-nek magáért beszél.

Éhes_ló 2014.09.13. 18:01:02

@Kuviklacz: nyilván mindenki hazudik, miközben te vagy a helikopter.

Ismerjük a fajtádat, ezért is buktatok el 2006 óta minden szabad választást.
De azért szórakoztató, ahogy leesik a zemberálarc és nem marad más mint a névvel való majomkodásod.

Nem utolsó sorban, ha a lisszaboni paktumukban benne felejtett saját törvényeiket is telibeszarják., azok miben különbek löwingernél, vagy kohnnál?
Semmiben.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.13. 19:56:56

@Éhes_ló: Hozzád képest nem kunszt. Te csak zsidózni tudsz.

Éhes_ló 2014.09.13. 22:17:37

@Kuviklacz: megértem, ha a fajtádat zavarja a történelem ismerete. De ez van. Lakva ismerszik meg a másik. Nem volt egy siekres projekt, már 19-ben is látszott, mára meg nyilvánvalóvá vált.
De nem a magyaror mennek, hanem a galiciából idemenekültek állnak tovább, ha nem tetszik nekik amit itt találtak, mert ez még nem kis izrael, hanem Magyarország.
Szar ügy ez nektek, de ez van.

Velemenyem szerint.... 2014.09.15. 10:00:06

@Éhes_ló: tanulj meg először rendesen magyarul. Különben tényleg úgy jársz hogy csak a "fajtád" (ahogy te írtad) marad az egyetlen amire büszke lehetsz... Ha esetleg változtatni szeretnél ezen akkor itt kezdheted az alapműveltség felhozását: external.kim.gov.hu/eu-terminologia/
Ez az alapműveltség uniós kifejezésekből (amit a magyar szakemberek állítottak össze, még az uniós csatlakozás előtt, mielőtt újabb fajalapú összeesküvési elmélettél jönnél), nem a te összeesküvési elméleteid.

Éhes_ló 2014.09.15. 13:27:28

@Velemenyem szerint....: elsőre is örülök, hogy a szerény személyem ilyen agresszióra késztetett, ezek szerint amit le mertem írni kiverte a pc újbeszél tabugenerátorod bizotsítékait.

Magyarul nem nekem kell megtanulnom, főleg nem a magadfajtáktól, hanem azoknak a pc újbeszéllel komunikáló gazembereknek, akik bárminek az eredeti magyar nevén történő megnevezéstől hozzád hasonlóan agyvérzést kapnak.

Az újbeszél terminológiátokat tehát feldughatod magadnak, mert a "commissioner", nem kevés embernek magyarul komisszár, vagy (nép)biztos - a szomorú történelmi tapasztalatunk és a jelen történéseinek okán is, hiszen a kedves barroso is egy virtigli maopistából lett "ejlopéjel" "néppárti" "konzervatív", hogy a többi barrosohoz hasonloan alakváltó vörös szemétről ne is szóljak, te velük a brüsszeli padlás no meg a t. bíróság is, akiknek a verescsillag kóser, de a horogkereszt az még fordítva is tabu.
Még mielőtt leírnád, számomra egyik sem kóser, de a kettős mérce slég jól jellemzi a főkomisszár és a direktóriuma, komisszárjai és a t. bíróságuk vircsaftját. Vörös ez, csillagos is, most épp kékkel álcázva.

A nemzeti törvényhozást felülíró directive, pedig direktíva - azaz parancs. Szó szerint az.

Az alapműveltséget - az enyémet sem - szerencsére nem a magadfajták határozzák meg sehol a világon, mert akkor a teám már régen nem meleg lenne, a pecsenyém meg roma és nem cigány, hiszen ezeket a szavakat is elloptátok,eltorzítottátok, elferdítettétek, tausítottátok sokezer másikkal együtt.

Én itt semmiféle fajalapú összeesküvésről nem írtam sehol.
Emberekről, történelemről, egyes kifejezések valódi jelentéséről, szánalmas politikai bábszínházról, sunyi korrupcióról, nemzetek feletti kéretlen és kegyetlen gyámkodásról, kettős mércéről sokkal inkább szoktam, ráadásul adtam rá forrásokat is, nem a kedvenc kuruc infómról, hanem "ejlópaji" antikorrupciós szervezetektől.

Az a megállapításuk, hogy évtizedek óta eurómilliárdokkal nem tudnak (és persze nem is akarnak) elszámolni, nem összeesküvés elmélet, hanem szomorú valóság.
De a maoista vörös mocsok sosem volt képes másra, ha valamit megtanulhattunk a saját kárunkon, ezt egészen biztosan megtanultuk.

Velemenyem szerint.... 2014.09.15. 13:49:02

@Éhes_ló: nem véleményezem az elborult és perverz történelem- és valóságszeméleted. És kb letojom hogy te mire asszociálsz.

Hivatalosan nincs olyan hogy "svarcban" dolgozik, mégis használja pár félművelt aki a nem létező műveltségével próbál felvágni. Az hogy te mit minek gondolsz, egy dolog, más hogy valójában minden hívják. Ez most nem egyszerű nyelvtannáciság vagy elgépelés, hanem koncepcionális tévedés amit egyszerű művelődéssel gyógyítani lehet (és nem, a kurucinfo és tsai nem fognak ebben segíteni)

A kommentedből is árad a mérhetetlen sötétség. A "Directive", (németül "Richtline") pont azért irányelv, mert NEM írja felül a nemzeti jogszabályokat. Pont az a lényege, hogy a tagállamok utólag hoznak átültető jogszabályokat, mert az EU nem ír egységesen elő bennük konkrét szabályokat, csak szabályozási célokat, amelyeket a tagállamok együttesen (köztük Magyarország, és még jó pár, az adott helyzetben hasonló álláspontot képviselő másik tagállam) kitűzött.

De ha egy kicsit is utánanéznél valaminek is, akkor tisztában lennél vele.

Éhes_ló 2014.09.15. 14:20:05

A 23/2007 direktíva esetében sem volt pardon, de még van féltucat, amivel dologozok többmint 7 éve már.
Ezért a süketelésed lepereg rólam.

Éhes_ló 2014.09.15. 14:28:37

@Velemenyem szerint....: még valami apróság. Szerintem 35 év +133 nap véres komancs múlt után a vöröscsillagot kaserolni és komisszárokat - köztük volt maoistát, kommunistát kinevezni bármire demokrációkban - nos ez valódi és embertelen perverzió.
Ettől hányni és megvetni az azt istenítőket nem perverzió, hanem természetes és morálisan helyes cselekvés.

De abban legalább kölcsönösen egyformán járunk el, hogy leszarom a pc újbeszél fogalmaidat és a tabuidat nem kevésbé. Szerencsére a magadfajta vörös-kék csillagos szellemi hulladékoknak 2006 őszétől már közük nincs itthon semmihez ami politikai, állami, önkormányzati közhatalom, a velem ebben hasonlóan, más dolgokban meg különbözően gondolkodó magyarok meghatározó többségének jóvoltából.

Velemenyem szerint.... 2014.09.15. 17:24:50

@Éhes_ló: 1. nem direktíva hanem irányelv. 2. nem ezzel kell dolgozni hanem egy magyar jogszabállyal ami átülteti... 3. a magyar kormány nélkül ezt az irányelvet nem lehetett volna elfogadni...

A másik dolog: megint alapvető dolgokat keversz, az EU-nak semmi köze a jelképek betiltásához, az egy teljesen más cég, semmi köze az EU-hoz. Kicsit olvass utána: hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pa_Tan%C3%A1cs

Ők kicsit tájékozottabbak sarló kalapács / vörös csillag ügyben is, mivel a tagságuk kiterjed a volt SZU-ra is (pl Grúzia tag!). Ettől függetlenül az ítélettel lehet egyet érteni vagy sem, ebben én sem vitatkoznék veled, hiba volt az EJEB ítélete (bár megjegyzem, az EU-nak semmi köze ehhez).

A maoistázás megint egy vicc, kcsiit olvass utána a kontextusnak, az internet a barátod (ellentétben a kurucinfóval). A Salazar rendszer nem az a fajta kedves kis demokratikus összejövetel volt, ahol azért lett valaki tag a föld alatti mozgalomban mert unta a rózsadombi kosztot...

Éhes_ló 2014.09.15. 18:07:00

@Velemenyem szerint....: tévedsz, vagy hazudsz, de az eredmény szempontjából mindegy.
A direktíva szép magyarban is honos szó, ami parancsot, utasítást jelent. A "magyar" qrmány olyasmit fogadott el (?) anno a 23/2007 direktívával, amiről gőze nem volt (a kinti senkinek ma sincs) és 3 év elteltével, 2010-re volt képes a brüsszeli vízfej átverni rajtuk a direktíva szánalmas végrehajtását, mert rájöttek a hazai hatóságok, mekkora marhaságba ment bele valamelyik samesz, brüsszeli parancsra.

Érdekes, hogy a németek, angolok, svédek, hollandok máig szarnak rá, pedig lassan felváltja a következő agyament direktívájuk. Ennyit a kettős mércéről.
De van még féltucatnyi példa a szakterületemről, nem untatlak, ez is - mint cseppben a tenger - mutatja a hazai és brüsszeli vízfej kontraproduktivitását és a tagállamok közötti durván eltérő bánásmódot.

A kommunista jelképek eltűrése, támogatása arra jó példa, amely az EP-ben és a maoista főkomisszár által vezetett direktóriumban is dokumentálható, miként kaserolják és tűrik a kommunista múltat a brüsszeli vöröskék mocsokban.
Ennek egyik lába legalább olyan büdös, mint a másik.
Barroso pedig maosita volt, lehet ezt a kamélenohoz képest is meredek váltását mentegetni, magyarázni, maszatolni de ettől ez nem változik: youtu.be/wAHv3UnXvmM
Persze nekünk is vannak kaméleoni lélekkel megáldott maoistáink, pl. a kedves demszkij et. aki mielőtt felvilágosult demokrata lett, körülnézett a szélbalon. Sok társa járt így el: kohn bendit is vörösből vált kékké: youtu.be/ifUqKwuJdf4

Gondolom a nácikkal, széljobberekkel is ilyen elnézőek, a szent kettősmérce jegyében, mint a balszél mocsokkal.

A kuruc info egy a hírportálok sorából, ahol olyan információk és források jelennek meg, amelyeket a polkorrekt és hazug egyéb média nem tűr el.
Fontos kontroll számos esetben, ráadásul sokkal olvasottabb, megbízhatóbb nem kevés témában, mint emez ami alatt itt beszélgetünk.

Barroso maoista volt és nem egyedül a mai brüsszeli bürokraták és tisztségviselők közül volt egy szélsőséges és gyilkos diktatúra híve és politikai képviselője. Nem értem mit tagadnál ezen és miért mentegeted őt és a társait is.

Velemenyem szerint.... 2014.09.15. 23:15:15

@Éhes_ló: azért elég vicces lehazugozni úgy hogy alapvető TÉNYEKKEL nem vagy tisztában. A Direktíva egy szleng, mint a míting meg a svarcban dolgozás. Tök mindegy hogy mire asszociálsz. Épp azért hívják magyarul vagy pl németül irányelvnek, mert csak célokat határoz meg.

Nem tudom mire gondolsz a 23/2007-tel nekem valami tűzijátékokra vonatkozó szabálynak tűnik, nem ismerem.

Fogd már fel végre, hogy nincs olyan hogy "brüsszeli parancs". Ha Magyarprszágnak nem tetszik, akkor megvághatja mielőtt a Bizottság beterjesztené az irányelvjavaslatát (komitológia, olvass utána, ez mondjuk tényleg idegen szó).

Aztán 1-2 körben pingpongoznak az EP és a tagállamok között, ha nincs teljes egyetértés. Utóbbinál Magyarország közvetlenül a nagykövetsége révén képviselve van előbbiben meg ott ülnek az EP- képviselők. Csak szövetségeseket kell találni a javaslat elkaszálásához.

EZEK TÉNYEK, nem azok a marhaságok amiket a krucinfón olvasol, nem csak azért mert az általad lenézett mainstream média nem írja meg hanem mert ideológiavezérelt marhaak, akiknek csak az számít hogy pár hülyét becserkésszenek.

Éhes_ló 2014.09.16. 09:59:18

@Velemenyem szerint....: nos a szövegegyezés és a direktíva végén található hatálybaléptetésről szóló rész alapján nem úgy van, ahogy leírtad.
A hazai rendelet és a direktíva szóról szóra egyezik ez esetben, de más a szakterületemhez tartozó direktívák esetében is.

Sajnálom ha nem tudsz különbséget tenni a tagállamok formális és informális jogállás a között, erre is hoztam konkrét példákat.
Arra is, ahogyan eltérő reakciókat vált ki a brüsszeli vízfejből a tagállamok direktíva negligálása.

A lényeg azonban az, amit leírtam: nemzetek feletti, kötelező erejű döntéshozatal egy bizonyítottan korrupt szervezet által menedzselve és kikényszerítve, formális fügefalevelekbe csomagolva és kettős mércével számon kérve (lásd újabb példakén: költségvetési hiány).
.

Velemenyem szerint.... 2014.09.16. 17:30:33

@Éhes_ló: a szövegegyezés nem követelmény, a célt kell teljesíteni. Megint olyan dolgot vitatsz ami köztudott, bármelyik nyilvános adatbázisban utána tudsz olvasni.

Az átültetést nyilván a Bizottság ellenőrzi, ez a dolga. Ez egy igen hosszú eljárás, itt kevés kivételezés szokott lenni. Németország ugyanúgy fizet a végén mint mi (bár tudtommal kevés büntetést szabtak ki eddig emiatt, többnyire előbb rendezik, de pl ott a hírhedt VW törvény).

A korrupt s szervezetre vonatkozó vádaid meg végképp a hülyeség netovábbja. Ha van szervezet ami kötött és ellenőrzött az a Bizottság. Pont a nemzetközi jellege miatt, de amúgy minden soklépcsős berendezkedés transzparensebb. Az uniós rendszer nagyjából a német/osztrák föderális rendszer karaktereit mutatja (Tanács - Bundesrat, EP - Bundestag, vagy a szubszidiaritás elve (na ennek olvass utűna ne a kurucinfós marhaságoknak) pl osztákoknál is alapelv)

Éhes_ló 2014.09.16. 18:19:32

@Velemenyem szerint....: a szövegegyezés követelmény volt, nem csak ebben a direktívában, hanem féltucat másikban is, könnyen ellenőrizhető, össze kell vetni a direktíva magyar nyelvű változatát a hazai jogszabállyal.
Az átültetést van akiknél ellenőrzi és van akiknél nem. Mit írtam, vannak első, másod és harmadosztályú tagok.
A vád nem az enyém, ott van számos forrás rá:
europa.eu/rapid/press-release_ECA-13-36_hu.htm
ujszo.com/napilap/europai-unio/2011/04/05/tulzott-vedelmet-elveznek-a-korrupt-ep-kepviselok
A kurucról akadj le, nem foglalkozik eu politikával, vagy ha igen (xzemélyekkel, megnyilvánulásokkal) nem a jogalkotással és ennek hazai következményeivel.
süti beállítások módosítása