Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

E, mint európai szemeszter

2014. október 01. - Görbe Uborka

Az európai szemeszter röviden a gazdaságpolitika évente ismétlődő ciklusát határozza meg.

De mit is jelent ez pontosan?

E mint európai szemeszter.jpgAz Európai Unió tagállamai kötelezték magukat arra, hogy az Európa 2020 stratégia minden pontjának eleget tesznek. Ezek eléréséhez különböző nemzeti célokat határoztak meg, amelyek elősegítik a közös, európai szintű célkitűzések sikeres megvalósulását. Ennek érdekében hozta létre a Bizottság az európai szemesztert.

A Bizottság munkájában részletesen elemzi a tagállamok gazdasági és strukturális reformjairól szóló programokat, amelyekhez aztán ajánlásokat fogalmaz meg.

A szemeszter menetrendje szerint a Bizottság először elfogadja az éves növekedési jelentést (itt olvasható a legfrissebb), amiben meghatározza a következő naptári év céljait és prioritásait. Ez alapján aztán márciusban az EU állam-és kormányfői uniós szakpolitikai iránymutatást nyújtanak a tagállamoknak.

A tagállamok áprilisban az államháztartásról szóló tervezeteket nyújtják be, amiket a Bizottság májusban és júniusban értékel ki, szükség esetén országspecifikus ajánlásokat tesz. Ezt követően az Európai Tanács megvitatja, az Európai Tanács pedig jóváhagyja az ajánlásokat, így tehát a tagállamok már az Uniótól kapott szakpolitikai tanácsok tudatában véglegesíthetik a tervezett költségvetésüket. Utolsó lépésként pedig  a Tanács június végén vagy július elején hivatalosan is elfogadja az országspecifikus ajánlásokat.

 

Kép: http://www.eunews.it/wp-content/uploads/2013/11/european-semester.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr986700733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása