Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Biztosjelölt-kiszavazósdi

2014. október 07. - Görbe Uborka

Javában zajlik a biztosjelöltek meghallgatása az EP-ben, és nem mondhatnánk, hogy a Juncker-kabinet felállásához egyenes, vagy épp könnyű út vezetne. Az EP múlt héten nagyot ment. És folytatja.

Eleve úgy indult a hét, hogy az EP öt biztosjelöltet tartott bizonytalanságban: a francia Moscovici, a cseh Jourova és a brit Hill esetében úgy tűnt, az EP kifejezetten szakmai fenntartásokkal élt, míg a spanyol Canete esetében már elvi (és politikai) a fenntartás. Klímaváltozás ellen olajipari cégekkel valóban nehéz harcolni, na. Az ötödik gyenge láncszem a magyar Navracsics Tibor, akit mind szakmai, mind politikai kritika is ért.

A fentiekből három biztosjelöltnek kellett újabb írásbeli kérdéseket megválaszolnia, hogy eloszlassa a szakbizottságok kételyeit. Jourovanak és Hillnek hosszasan kellett különböző szakmai kérdésekre válaszolnia, a cseh biztosjelölttől például 32 kérdésen át követelt az EP szakbizottsága konkrétumokat, részletes intézkedési tervektől kezdve egészen azok ütemezéséig. A harmadik visszatapsolt induló Navracsics Tibor, a magyar jelölt volt. Úgy tűnhetett, vele majdhogynem elnézőek voltak a képviselők. Mindössze hat kérdésre kellett válaszolnia, igaz, abból például az egyikben rögtön elhatárolódásra kérték a magyar miniszterelnöktől.

Így jött hát el a hétfő. Mi, akik nem vagyunk különösebben nagy rajongói a brüsszeli politikai alkudozásnak, de beletörődtünk, hogy így megy ez, nem számítottunk eget rengető izgalmakra ezen a héten sem. Aztán kiderült, hogy Navracsicsot nem szavazza meg az EP. Na, jó, megszavazza, csak mégsem. Elfogadják a személyét, de a portfólióját nem – idézte a legtöbb hírforrás. Azért ez mégiscsak váratlan volt, tekintve, hogy mindenki biztosra vette, hogy a megnemtámadási egyezmény – tehát hogy az egyes pártcsaládok nem cseszegetik egymás jelöltjeit - végig érvényben marad. Ráadásul, Navracsics elég jól vette a bizottsági meghallgatást is, roppant felkészülten érkezett. Mondjuk, azt hozzá kell tegyük, a meggyőző performansz a képviselők felkészületlenségének is köszönhető volt – egy MEP sem állt elő egyetlen konkrétummal sem, gyakorlatilag olcsó politikai támadásnak tűnhetett szinte minden megszólalás. De ez sem volt elég, és az írásbeli válaszok sem bizonyultak elégnek. Talán más biztosjelöltek gyenge teljesítménye miatt, talán a megnemtámadási egyezmény felbomlása miatt, talán azért, mert most már igazán szeretne az EP üzenni a magyar kormánynak – de Navracsicsot elutasították.

A magyarokra tipikusan nem jellemző optimizmussal fogadta a hírt a magyar kormány:

 

Egyébként, eddig a pillanatig (2014. október 7. kedd 12:10) nem találtunk hivatalos központi bejelentést vagy kommunikációt az EP-től vagy annak szakbizottságától, a Twitteren és az online médiában pedig a "Navracsics megbukott"-tól, a "hatalmas sikerig" mindenféle megközelítéssel és véleménnyel találkozhatunk.

Innentől megint izgalmas a hét: vajon elveszik-e az állampolgársági ügyeket a portfólióból, de az oktatás marad? Vajon küld-e új jelöltet Magyarország? Hogyan rendeződnek át a portfóliók? És még nincs vége!

Folyt. köv.

Fotó: © European Union 2014 - European Parliament http://bit.ly/10IVOJO

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr16766877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása