Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

L, mint Luxemburg

2014. december 16. - Görbe Uborka

L mint Luxemburg.jpgLuxemburg neve hivatalosan Luxemburgi Nagyhercegség, a világ egyetlen nagyhercegsége. Az Európai Unió egyik alapító tagja, 1986 óta a Schengeni térség részét képezi, valamint 2002 óta hivatalos fizetőeszköze az euró. Népessége nagyjából fél millió főre tehető, hivatalos nyelvei a luxemburgi, a német és a francia.

Területe mindössze 2586 km2 (nagyjából Nógrád megye mérete), mégis számos fontos intézmény székhelye. Itt található az Európai Bíróság, az Eurostat, az Európai Beruházási Bank, emellett Luxemburg szolgál az Európai Bizottság „otthonául” Brüsszel mellett. Idéntől pedig maga a Bizottság elnöke is a luxemburgi származású Juncker.

Luxemburg alkotmányos monarchia, melynek jelenlegi államfője, 2000. október 7-e óta Henrik nagyherceg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr646909331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.12.20. 23:13:05

AZ Európai Bizottságnak csak némely részei (köztük a posztban is említett Eurostat) vannak Luxemburgban, így az Európai Bizottság otthonaként emlegetni Brüsszel mellett talán túlzás. Viszont itt van az Európai Számvevőszék.
süti beállítások módosítása