Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

görbEUborka – az uborka, az EU, és ami mögötte van

2014. szeptember 01. - Görbe Uborka

Mi is volt a sztori az uborkával? Főként annyi maradt meg az emberek emlékezetében, hogy az EU azzal keseríti meg tisztes termelők életét, hogy kiegyenesítteti velük az uborkájukat. A 2004-es bővítés idején ez volt a csatlakozásellenesek egyik kedvenc példája arra, miért nem érdemes belépni a bürokratikus monstrumba. Mit nekünk közös piac, szabad határátlépés, uniós polgárjogok, ha nem lehet az uborka görbe?!

Egyáltalán, igaz-e, hogy nem lehet görbe?

Az inkriminált, és azóta hatályát vesztett rendelet egyébként itt található. Ha megnézzük, nem csak azt találjuk benne, hogy az uborka legyen ,,gyakorlatilag egyenes (a görbület ívének magassága az uborka 10 cm-es hosszán legfeljebb 10 mm)", és ettől a szabálytól tényleg minden jóérzésű, uborka- és termelőpárti polgárnak feláll a szőr a hátán. Ott van még az is, hogy az uborka legyen ,,ép, egészséges; kártevőktől gyakorlatilag mentes, idegen szagtól és/vagy idegen íztől mentes" és ,,nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan". Ettől az előírástól viszont az előbb emlegetett uborkapárti uniós polgár tudatos fogyasztói minőségében valószínűleg elégedetten dől hátra. Legalábbis mi ezt tesszük. Persze csak intuitív alapon, hiszen nem vagyunk szakemberek a mezőgazdaság vagy annak szabályozása terén.

Az értékelést a hozzáértők többször, több helyen is megtették, és sokan kifejezetten a szabályozás – tehát az egyenesség – megtartása mellett érveltek. Ezek a vélemények végül alulmaradtak. A Bizottság 2008-ban elfogadta a szabályozás reformját, de akadtak, akik egyáltalán nem nézték jó szemmel az „uborkareformot" (ami természetesen jóval többről szólt, mint az uborka görbületének vagy „nem-görbületének” liberalizációja). Érdekesség, hogy a reformot épp a hagyományosan agrárországnak számító tagállamok ellenezték leginkább: Franciaország, Spanyolország, sőt, Magyarország is. A magyar álláspont nem támogatta a Bizottság javaslatát, fő érvként a minőség védelmét felhozva. Itt írtak erről hosszabban, ,,Az uborka görbületéről avagy merre hajlik az EU zöldség-gyümölcs minőségszabályozás és ellenőrzés reformja” címmel. Egy ideje viszont a link hol elérhető, hol nem, ezért mi megmentettük az írást az utókornak. A cikk leszögezi, hogy a görbe uborka forgalmazásának tilalma nem fedi a valóságot (hiszen a görbe uborka piacon volt korábban is, csak éppen más besorolás alá esett, mint nem görbe társai). Illetve, amellett érvel, hogy a szabályozás eltörlése veszélyezteti a határon átnyúló kereskedelmet, és értelmezhetetlen nemzetközi vitákat generál a különböző tagállamok kereskedői közt.

A görbe uborka jó szimbóluma szinte mindennek, ami az EU-val és működésével kapcsolatos: a közös piac adta lehetőségeknek és hátrányoknak, a túlszabályozásnak, a kompromisszumoknak, a közös döntéseknek, és nem utolsósorban a szűnni nem akaró tévhiteknek. (Ugye látjuk, milyen megalapozott névválasztás történt a blog esetében?)

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos így nyilatkozott a szabályozás eltörléséről: „Konkrét példája mindez annak, hogyan kívánjuk visszaszorítani a felesleges bürokráciát. Egyszerűen nem szükséges az ilyen kérdéseket uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb ezt a piaci szereplőkre bízni. A jelenlegi magas élelmiszerárak és általános gazdasági nehézségek mellett a fogyasztóknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a lehető legtöbb termék közül választhassák ki a kedvükre valót. Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan formájúak”. (A görbe uborka visszatér: a Bizottság engedélyezi a szabálytalan formájú gyümölcsök és zöldségek árusítását) Ehhez mi sem fűznénk hozzá sokat, csak annyit, hogy bízunk benne, ez az érvelés minél több esetben megállja a helyét a jövőben is. És nem csak az élelmiszer- és mezőgazdasági szabályozás terén.

 

Többre vagy kíváncsi? Akkor olvasd el a következő írásokat is a témában:

http://www.bruxinfo.hu/cikk/20081112-visszaterhet-a-gorbe-uborka-az-unios-piacokra.html

http://kitekinto.hu/europa/2009/07/03/gorbe_uborka_es_genmodositott_kukorica_az_europaiak_asztalan/

Fotó: D. Sarle http://bit.ly/1qKDlSD

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr476653559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása