Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Európai polgári kezdeményezés – Eszik vagy isszák?

2014. szeptember 16. - Görbe Uborka

Az Európai Unió rendkívül szellemes, ha névválasztásról van szó, viszont az európai polgári kezdeményezés elnevezés elég célratörő lett. Ez röviden, tömören egy olyan javaslattétel, amit az európai uniós polgárok tehetnek. Tehát európai is, polgári is és kezdeményezés is. Mégis mi kell mindehhez? Nézzük meg egy jelenleg is folyó kezdeményezésen keresztül!

Minden európai polgári kezdeményezés alapja egy ötlet. Tulajdonképpen egy olyan közös cél, amit minimum egy millió ember támogat legalább hét tagállamból.

Valahogy így kezdődött el a Weed like to talk kannabisz legalizálását megcélzó európai polgári kezdeményezés útja is.


A Weed like to talk azt szeretné elérni, hogy az EU elfogadjon egy közös jogszabályt a kannabisz termékek ellenőrzésére, szabályozására, használatára és árusítására.

A kannabisz legalizációjával ebben a bejegyzésben foglalkozunk részletesebben.


Na de vegyük lépésről lépésre. Ha mi is szeretnénk egy európai polgári kezdeményezést (röviden EPK) benyújtani, akkor oda kell figyelnünk, hogy olyan területet szúrjunk ki magunknak, amiben az Európai Bizottságnak jogalkotási hatásköre van. Ezt itt könnyen ellenőrizni is tudjuk. 

A nagy ötlet és közös cél kigondolása után a tettek mezejére kell lépnünk, és létrehoznunk egy polgári bizottságot. Egy ilyen bizottság legalább hét olyan, az EP választásokon választójoggal rendelkező uniós polgárból áll, akik együtt minimum hét különböző EU-s tagállamban rendelkeznek állandó lakhellyel. A kannabisz legalizálását célul kitűző EPK képviselője, Pierre Balas, Franciaországból származik, polgári bizottságában pedig rajta kívül még két francia, egy német, egy belga, egy spanyol, egy olasz, egy svéd és egy holland EU-s állampolgár foglal helyet.


Miután sikerült magunk köré gyűjtenünk hat másik tagállamból érkező lelkes támogatót, hivatalossá kell tennünk a kezdeményezésünket, azaz nyilvántartásba kell vetetnünk azt. Ezt egy űrlap segítségével ezen az oldalon tehetjük meg, ahol magyarul olvashatjuk az instrukciókat. Ha mindez megvan, akkor két hónapig ülhetünk otthon, és malmozhatunk, hiszen ennyi ideig fut keresztül a Bizottságon a kezdeményezésünk, és születik döntés arról, megfelel-e minden kritériumnak. Sajnos ez alatt az idő alatt nem kezdhetjük meg az aláírásgyűjtést sem. A Weed like to talk kezdeményezést 2013. november 20-án vették nyilvántartásba, akkor vehette kezdetét számukra az eszeveszett munka.


Az óra azonban nagyon gyorsan ketyeg, hiszen a nyilvántartásba vétel napjától számítva kereken egy év áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy összegyűjtsünk legalább hét tagállamból minimum egymillió aláírást. Sőt az sem mindegy, hogy egy tagállamban hányan írják alá, mivel minden tagállamban megvan a minimális aláírások száma. Itt meg lehet nézni, hol mennyi aláírás az elvárás. Magyarországon például 2014. július 1. óta nyilvántartásba vett EPK esetén 15 750 aláírást kell legalább bezsebelni az érvényességhez. Szegény kannabiszos EPK ennél rosszabbul járt, hiszen azt még a bűvös dátum előtt indították el, így ott például még 16 500 magyar aláíróra lenne szükség a minimum eléréséhez.

Online követhető, hogyan állnak az európai polgári kezdeményezések virtuális aláírásai. Ha kíváncsi vagy a kannabiszlegalizálással kapcsolatos számokra, akkor itt meg tudod nézni. Lengyelországban például már el is érték a minimumot!

Az egymillió aláírás megszerzése legalább hét tagállamból úgy, hogy a tagállamonkénti minimum is meglegyen, az nagyon kemény dió. A Weed like to talk-nak pedig már alig maradt ideje, hiszen 2014. november 20-án lejár az egyéves aláírásgyűjtési határidő.

Most valószínűleg felteszed a kérdést magadban: Valakinek sikerült már?

Igen! Már két EPK-nak is sikerült célba érnie. Mindkettő 2012-ben indult, az első idén márciusban ért révbe, ez a Right2Water. A másikról májusban döntött a Bizottság, ez az Egy közülünk nevet viseli.

         

Na, de folytassuk. Mi történik, ha a kannabisz legalizálását célzó kezdeményezéshez sikerül összegyűjteni a megfelelő mennyiségű aláírást? Jön a hitelesítés. Az EPK kezdeményezőinek a kérésére azon tagállamok hatóságainak kell hitelesíteniük az aláírásokat, ahol a támogatók azokat begyűjtötték. Még szerencse, hogy ez is szépen listázva van itt. A hitelesítésre a tagállami hatóságoknak három hónap áll rendelkezésükre.

Ha minden stimmel, megvannak az aláírások, akkor szépen be lehet nyújtani az EPK-t a Bizottságnak. Ezt követően a Bizottság fogadja annak kezdeményezőit, akik ismertethetik a javaslatukat, de nemcsak a Bizottság, hanem egy nyilvános meghallgatás keretében az Európai Parlament előtt is bemutathatják EPK-jukat. Szóval tényleg hallathatják a hangjukat!

A Bizottság végül közleményben adja ki hivatalos válaszát, amiben megfogalmazza, milyen lépéseket tervez, illetve megindokolja, ha nem fog lépni az ügyben.

FONTOS: Hiába a közvetlen demokrácia erősítésének nemes eszménye, akármennyi aláírást gyűjtünk össze, a Bizottság dönthet úgy, hogy nem terjeszt elő jogalkotási javaslatot a kezdeményezés alapján. Nem kötelező neki. That's all folks…

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr706697623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása