Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Happy Birthday to (E)U!

2016. május 06. - Görbe Uborka

Minden év májusában valamennyi európai uniós államban megünneplik az EU létrejöttének legfontosabb momentumát, azaz az 1950. május 9-én, Robert Schuman által elmondott nyilatkozat és ezt követően felállított Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) létrejöttét. Ettől a javaslattól számítjuk a mai Európai Unió kialakulását.

Schuman terve a szén- és acéltermelés közös ellenőrzés alá vonása volt, ami azért is volt történelmi jelentőségű, mivel 5 évvel a második világháború után sikerült kiegyeznie Franciaországnak és Nyugat-Németországnak, ezzel megelőzve egy hasonló pusztító háborút.

A [szén- és acél]termelés egyesítése […] megváltoztatná ezeknek a hosszú idő óta hadifelszerelések gyártásának szentelt vidékeknek a sorsát, amelyek a fegyverkezés legelső áldozatai voltak.

eunap.jpg

Az Európa-napot Magyarországon is ünneplik, idén már 12. alkalommal a 2004-es csatlakozás után. Már hagyománnyá vált a minden évben megrendezésre kerülő futóverseny a fővárosban és számos más érdekes, színes program, ahová az érdeklődők ellátogathatnak. Az Uniós intézmények ezen alkalomból lehetővé teszik az állampolgároknak, hogy közelebbről is megismerkedjenek velük, jobban megértsék működésüket, valamint részt vehessenek felnőtt- és gyermekprogramokon egyaránt.

eunap2.jpg

 

Roskó Mónika 

 

forrás: 
http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/index_hu.htm
http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/schuman-declaration/index_hu.htm
http://www.europarl.hu/hu/hirek/rendezvenyeink/2016_programok/news-2016-april-5.html
http://mult-kor.hu/cikk.php?id=9715

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr538688698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása