Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

M, mint Mediterrán Unió

2015. február 08. - Görbe Uborka

M mint Mediterrán Unió.jpgA Mediterrán Unió 2008. július 13-án jött létre, az akkori francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy kezdeményezésére. Többoldalú keretet alkot az EU, a déli és keleti mediterrán országok közötti politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatokhoz.

Az Európai Unió szomszédságpolitikájának szerves részét képezi. A barcelonai folyamat kiteljesedése, összefogja Európát, Észak-Afrikát, valamint a Közel-Keletet. Célja, hogy a régió polgárai számára kézzelfogható eredményeket mutathasson fel, valamint elmélyítse a térség országai közötti kapcsolatokat.

A Mediterrán Unió eredetileg Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia, Málta, Görögország és Ciprus – tehát az Unió földközi-tenger-menti államai – között jött volna létre, de ma tagja az Unió mind a 28 tagállama, valamint 15 mediterrán ország (Albánia, Algéria, Bosznia-Hercegovina, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Mauritánia, Montenegró, Monaco, Marokkó, Palesztina, Szíria [a polgárháború miatt tagsága jelenleg felfüggesztve], Tunézia és Törökország). 2008 óta az Arab Liga államai valamennyi ülésen részt vesznek, Líbiának pedig megfigyelői státusza van.

Célkitűzéseit a barcelonai nyilatkozatban határozták meg:

  • a béke, a stabilitás, a biztonság és a közös jólét területének létrehozása,
  • a demokratikus elvek, az emberi jogok és az alapvető szabadságok teljes körű tiszteletben tartása,
  • az euromediterrán régióban a kultúrák és civilizációk közötti megértés előmozdítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr876909347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása