Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

K, mint Külügyi Szolgálat

2014. december 02. - Görbe Uborka

k mint külügyi.jpgAz Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) fő feladata az Európai Unió támogatása a világ többi részével való kapcsolat fenntartásában, valamint a főképviselő munkájának segítése az EU közös kül- és biztonságpolitikájának irányításában. Az EKSZ a világ számos országában működtet küldöttségeket, amelyek az Európai Uniót képviselik. 

Az intézményt a Lisszaboni Szerződés hozta létre az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségével együtt. Az első főképviselő az idén leköszönő Catherine Ashton volt, őt az olasz Federica Mogherini váltotta. A Szerződés 2009 decemberében lépett életbe. Ezután 2010. július 26-án létrejött a Külügyi Szolgálat, ami végül 2011 januárjában kezdte meg hivatalosan is működését.

Tevékenységét legjobban úgy foglalhatnánk össze, hogy az EKSZ segíti a főképviselőt annak biztosításában, hogy az Unió külső fellépései következetesek és összehangoltak legyenek; közreműködik a szakpolitikai javaslatok elkészítésében és végrehajtásukban. Az EKSZ segíti a további EU-s intézmények vezetőit és azok tagjait a külkapcsolatokkal összefüggő feladataik ellátása során, és biztosítja a szoros együttműködést a tagállamokkal.

Az Európai Unió nemzetközi fellépéseit és szerepvállalásait is támogatja. Ilyenek például a békeépítés, szomszédságpolitika, fejlesztés, segélyek, emberi jogok védelme, válságkezelés, humanitárius segítségnyújtás.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr386909305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása