Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

J, mint Juncker

2014. december 02. - Görbe Uborka

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnöke, a leköszönő José Manuel Barroso helyére érkezett. Tisztségét öt évig tölti be, újraválasztható.

J mint Juncker.jpgJuncker 1995 és 2013 között hazája, Luxemburg miniszterelnöki posztját töltötte be, ezzel ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő, demokratikusan megválasztott kormányfő. Pénzügyminiszteri minőségében 2005 és 2013 között az Eurócsoport első állandó elnökeként is tevékenykedett.

2014 márciusában az Európai Néppárt kongresszusán őt jelölték az Európai Bizottság elnökének.  Június 27-én az Európai Tanács hivatalosan is jelölte a posztra, 26 igen és 2 nem szavazat mellett, majd az Európai Parlament is hatalmas többséggel (422 igen) támogatta. 2014 novemberétől Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke.

Jelenlegi fő feladata az Európai Bizottság munkájának irányítása. Új munkamódszereket vezetett be: az új Bizottság hét alelnökkel működik, akik egy-egy projektcsapatot vezetnek.

Ezen felül politikai iránymutatást nyújt a Bizottságnak; összehívja és levezeti az üléseket; részt vesz a G7-ek ülésein. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr126909257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása