Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Politikai korrektség=modern cenzúra?

2016. február 12. - Görbe Uborka

A politikai korrektség (Political Correctness, továbbiakban PC) az 1970-es évektől kezdődően terjedt el, azonban gyakori kifejezéssé csak a 20. század vége után vált. De mit is takar ez az elv, ami miatt az amerikai Ivy League elitegyetemek diákjai egyre gyakrabban tüntetnek?

A politikai korrektség alapvetően arra törekszik, hogy ne sértsen meg különböző etnikumú, vallású, kultúrájú embereket. Ezzel egyidejűleg azonban a PC új vonulata sokak szerint (szakértők, újságírók, tanárok, de még humoristák szerint is) kezd átfordulni egyfajta újkori cenzúrába, mivel az emberek egy idő után képtelen elfogadni mások véleményét, ezzel szabva gátat az objektív vitának. Ebben áll a PC egyik veszélyes pontja, mivel az észérveket felváltják az érzelmi alapon keletkezett gondolatok.

Merre keressük?

Főként az egyesült államokbeli egyetemeken találkozhatunk az eszmével, amit többnyire diákok karoltak fel és vélik úgy, hogy az egyetemi diszkrimináció ellen fel kell lépniük. Ezzel önmagában nincs is semmi gond, de a tanulók azonfelül, hogy atrocitásba keverednek a tanárokkal és a médiával, olyan ún. biztonságos teret (safe space) követelnek maguknak, amit az egyetem, oktatási intézmény lévén, nem hivatott biztosítani. Már csak azért sem - ahogy ezt több a témában íródott cikk is kiemeli - mivel, ha valaki ebben a burokban tölti egyetemi éveit, amint kikerül onnan a való világ kíméletlenül fogja rádöbbenteni arra, hogy a biztonságos térben töltött évei inkább hasonlítottak egy álomvilágra.

Találkozhatunk továbbá a mikro agresszió és trigger warning kifejezésekkel. Előbbi egy olyan, észrevétlen sértést takar, amit a beszélő nem szándékosan szánt annak, vagy épp nem vette észre, hogy ez bántó lehet. Ilyen lehet akár az is, ha egy ázsiai származású emberről feltételezzük, hogy jó matekból. Utóbbi pedig azt hivatott jelezni, ha egy szöveg sértő részletet tartalmaz és ez felzaklathatja olvasóját.

Amit szabad Jupiternek...

 

Egy remek példával álltak elő ennek a helyzetnek a szemléltetéséhez, miszerint az orvostanhallgatóknak is szembesülniük kell a betegségekkel, vérrel, mindennel, ami a munkájukkal járni fog és nem mondhatják azt, hogy ez rosszul érinti őket, hiszen ebben az esetben alkalmatlanok lesznek feladataik elvégzésére.

Egyik legnagyobb ellenlovasa a PC követőinek az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns Donald Trump, aki beszédeivel igyekszik (általában sikeresen) alátámasztani nézeteit.

Egy kicsit elszakadva a mindennapoktól, a PC-vel találkozhatunk a TV-ben és interneten is. A népszerű amerikai animációs sorozat, a South Park részeiben, valamint a 9gag (szórakoztató internetes oldalon is). Előbbinél a legújabb, 19. évadában az új iskolaigazgatót PC Principal-nek hívják, valamint a részek többségében jelen van a politikai korrektség (itt látható egy videó, amiben a safe space-ről énekelnek).

Utóbbi oldalon pedig az év elején számos poszt jelent meg „Trying not to offend anyone in 2015” és ehhez hasonló címekkel. Íme egy a sok közül, valamint így festene Drakula, illetve Frankenstein, ha a politikailag korrekten szeretnénk őket leírni.

 

 

Roskó Mónika

 

 

 

 

 

 

 

Források
http://www.economist.com/style-guide/political-correctness
http://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/the-younger-generations-new-wave-of-political-correctness-is-a-d/
http://www.forbes.com/sites/neilhowe/2015/11/16/america-revisits-political-correctness/#1a75caae582f
http://www.huffingtonpost.com/samara-wolpe/the-pc-movement-has-gone-_b_8332644.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Political_correctness
http://444.hu/2015/11/12/az-amerikai-egyetemistakra-raomlik-a-politikailag-korrekt-alomvilag
http://mno.hu/egyheteuropaban/politikai-korrektseg-velemenydiktatura-1321078
http://nol.hu/velemeny/radikalisan-inkorrekt-1534263
http://magyarnarancs.hu/publicisztika/masnak_mas_a_mas_-_a_politikai_korrektseg_a_sajto_hetkoznapjaiban-68292
https://www.youtube.com/watch?v=sXQkXXBqj_U
http://444.hu/2015/08/08/a-politikai-korrektseg-puha-cenzuraja-fojtja-meg-a-szabad-velemenyt#
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/09/the-coddling-of-the-american-mind/399356/
http://www.independent.co.uk/voices/donald-trump-railing-against-political-correctness-seems-to-have-struck-a-chord-with-americans-of-a6804181.html#gallery
http://9gag.com/gag/a3LmV73/trying-to-make-a-joke-that-doesn-t-offend-anyone-in-2015
https://en.wikipedia.org/wiki/South_Park_(season_19)

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr428385288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása