Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Frontex és minden, ami mögötte van

2015. november 16. - Görbe Uborka

 

Az emberek szabad mozgásának elősegítése már a kezdetektől fogva fontos szempont volt az európai integráció történetében. A legnagyobb előrelépést az jelentette, amikor 1985-ben öt tagország – Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és Németország – eldöntötte, hogy létrehoz egy olyan területet, ahol nincsenek nemzetközi határok.

Az első megállapodásokat a luxemburgi Schengenben írták alá. Ekkor jött létre a schengeni térség, melynek területén belül garantálták a személyek szabad mozgását. Az egyezmény később tovább bővült, majd végül 1995-ben lépett hatályba, ezzel eltörölve az aláíró államokban a határellenőrzést. A tagok megszüntették a belső határaikat, és létrejött egy közös külső határ.

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a túlzott szabadsággal csökken-e a biztonság?
Annak érdekében, hogy fennmaradjon a kettő között az egyensúly, a tagállamok bevezették az úgynevezett korrekciós intézkedéseket, melyek a rendőrség és az igazságügyi hatóságok szorosabb együttműködését szolgálják. Többek között ezért hozta létre az Európai Unió Tanácsa az európai határőrizeti ügynökségét, a Frontexet (hivatalos nevén az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség) 2004-ben. Az Ügynökség megalakulását a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli és a 2004-es madridi terrortámadások is sürgették. A Frontex alapvetően a tagállamok közötti operatív együttműködést felügyeli a külső határok igazgatásának tekintetében; elősegíti és támogatja a nemzeti határőrök kiképzését, valamint ehhez egységes képzési szabványt állapít meg; kockázatelemzést végez; figyelemmel kíséri a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos kutatás fejlődését és segítséget nyújt a tagállamoknak technikai kérdésekben és a visszatérítési műveletekben. Mindezért cserébe az országoknak kötelességük tájékoztatni az Ügynökséget a külső határokon végzett, saját operatív tevékenységeikről és nem akadályozhatják annak működését.

A Frontex már számos operatív műveletet hajtott végre a tagállamok külső határainak védelme érdekében, szárazföldön, tengereken és levegőben egyaránt. Ilyen volt például az Amazon nevű művelet, amelyre 2006-ban került sor francia, német, olasz, holland, portugál és spanyol nemzetközi repülőtereken. Célja a Latin-Amerikából az EU-ba érkező illegális bevándorlók ellenőrzése volt.

 

Több száz menekült egy ócska hajón úton Európába

 

Az Ügynökség természetesen a menekültkérdésből sem maradt ki. Ide köthető például a Triton-művelet, melyben a Frontex az olasz hatóságok kérésére 2014 novemberétől segítséget nyújt Olaszországnak a Földközi-tenger középső részén, ahol már számos emberélet került megmentésre ennek köszönhetően.

A Triton párjának nevezhető Poszeidón-művelet pedig a Mediterráneum keleti részére összpontosul, szintén a menekülthullám kezelésére jött létre. A műveletben 21 EU tagállam vesz részt Izlanddal és Norvégiával kiegészülve, azonban Magyarország nincs a résztvevő államok között sem ebben, sem a Tritonban. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint azért maradunk ki a közös műveletekből, mert a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket, és 2015-ben inkább a bolgár-török szárazföldi határszakaszon, illetve a szerb-macedón határszakaszon nyújtunk technikai segítséget.  
Ezeknek a műveleteknek az elsődleges funkciója valójában a határőrizet, és csak másodlagos szempont a menekültek segítésére irányuló kutató- és mentőakció.

A következő videó bemutatja, hogyan épül fel egy ilyen nagyszabású és sok ember bevonásával járó művelet:

 

A Frontexről, annak céljairól, elért eredményeiről és publikációiról részletesebben itt lehet tájékozódni.

 

 

 

képek forrása:

http://bit.ly/1k3lEBz
http://frontex.europa.eu/static/gfx/logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr48083712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása