Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Tusk has a lot of tasks

2014. szeptember 08. - Görbe Uborka

A lot…

De ki is Tusk? És mik a task-ok?

Kezdjük valahol ott, hogy mi az az Európai Tanács, és miért van annak elnöke. Nos, az Európai Tanács az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóit jelenti, ahol még a Bizottság elnöke, az Európai Tanács elnöke és a kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részt vesz. Az utóbbi három azonban nem szavazhat! Ez a kezdetek kezdetén teljesen informális volt, végül 2009-ben a Lisszaboni Szerződés emelte az Európai Tanácsot az EU hivatalos intézményeinek sorába, és ezzel a szerződéssel lett ennek a szervnek elnöke is. Az elnököt két és fél évre választják, eddig Herman Van Rompuy két ciklust húzott le, és most kerül a staféta Donald Tuskhoz.

Na, és mit csinál az elnök?

Nemes egyszerűséggel elnököl. Emellett azonban a viták során közvetít, összeállítja a napirendet, előkészíti az üléseket, és harmadik országok felé hivatalosan képviseli az EU-t. A hírek ugyan nem a Tanács elnökének munkájától szoktak hangosak lenni, de a háttérben valahogy mégis ő mozgatja a szálakat. Vagyis decembertől kezdve Tusk.

 

tusk.jpg

 

Ki is az új elnök?

Az euobserver sok érdekes információt szedett össze Tuskról. A Gdanski Egyetemen tanult történelmet. Házas, és két gyermeke van. A lengyel rendszerváltás óta ő az első miniszterelnök, akit újraválasztottak – (Jó politikus?). Mindezek mellett Tusk szereti Quentin Tarantino filmjeit, A Gyűrűk Urát és a focit is. Tusk angol nyelvtudása hagy még némi kívánnivalót maga után, bár ígéretet tett arra, hogy decemberig feltornássza azt. Emellett franciául egyáltalán nem, németül viszont kiválóan beszél, ami elárul egyet s mást geopolitikai preferenciáiról.

És mit vár mindenki Tusktól?

A korábbi elnök, Herman Van Rompuy, belga volt. Ezzel szemben Tusk lengyel. Azaz egy kelet-európai ország miniszterelnöke lép be a képbe, egy olyan országé, amely nem eurózóna tag. Ez azért különösen érdekes, mert a Tanács elnöke vezeti az ún. Euro Summit-okat is, azaz azokat a tárgyalásokat, ahol csak az eurózóna tagállamai vesznek részt. Az eurót és a nem eurót használó országok közötti különbségek csökkentését maga Tusk is feladataként jelölte meg.

Emellett viszont az orosz-ukrán ellentét „megoldását”, legalábbis kezelését is várják tőle. Nemrég ezen a téren elég határozottan nyilatkozott, de nem csak ő, hanem az új kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Mogherini is. Oroszország újabb szankciókra számíthat.

Végül égető kérdés az Egyesült Királyság szerepének újragondolása is. Tusk pedig nyitott újratárgyalni a UK és az EU kapcsolatát, aminek David Cameron brit miniszterelnök is különösen örül, hiszen a britek 2017-ben népszavazással szeretnének dönteni az EU-ban maradásukról.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr536676161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása