Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

G, mint Gazdasági és Monetáris Unió (GMU)

2014. október 16. - Görbe Uborka

G mint GMU.jpgAz integrációnak több szintje ismert: a felek közötti kapcsolat mélysége szerint definiálhatjuk azt. Balassa Béla a Theory of Economic Integration című, 1962-es könyvében határozta meg az integráció szintjeit a szabadkereskedelmi övezettől a politikai unióig bezárólag.1 Ezek között foglal helyet a gazdasági unió.

A gazdasági unió közös piacot jelent, közösen meghatározott gazdaságpolitikával, ezért a  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) létrehozása fontos lépés az Európai Unió további mélyítése felé. A folyamat 1957-ben, a Közösség megalapításakor indult el.

A GMU magában foglalja a költségvetési és a gazdaságpolitikai koordinációt, a közös monetáris politikát, valamint a közös valutát, az eurót. Létrehozásáról 1991 decemberében, Maastrichtben döntöttek, majd az Európai Unióról szóló szerződésben (Maastrichti Szerződés) rögzítették.

Mit is jelent a Gazdasági és Monetáris unió?

  • A tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolását,
  • a költségvetési politikák összehangolását az államadósság és az államháztartási hiány korlátozásával,
  • független monetáris politikát, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) működtet, valamint
  • egységes valutát és euróövezetet.

 

1BALASSA Bela: Theory of Economic Integration. Routledge Revivals Series, Routledge, 2011.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr296790987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása