Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Trump: üzletember vagy szélhámos?

2016. május 18. - Görbe Uborka

Utolsó két kihívójának visszalépésével Donald Trump már csak egy lépésre van attól, hogy az USA Republikánus Pártjának jelöltjeként megmérettethesse magát a világ talán legfontosabb politikai tisztségéért, az amerikai elnökségért. Népszerűsége mind a demokrata, mind a republikánus proteszt-szavazók körében töretlen, ami abból is látszik, hogy sokan - az USA hagyományoktól szintén idegen szociáldemokrata beállítottságú - Bernie Sanders helyett szavaznának Trumpra, ha előbbi elveszíti a jelöltséget Hillary Clinton ex-First Lady-vel szemben.

Az ingatlanmágnás, Amerikával ellentétben, példátlanul népszerűtlen Európában. Még a 2005-ben újraválasztott George W. Bush-nál is kevesebben rajonganak érte, ez pedig jelentős változás Barack Obamával szemben, aki gyakorlatilag celeb-státusszal rendelkezett a vén kontinensen. Obama 2008-as berlini beszédét például 200 ezer szimpatizánsa előtt tartotta meg. Vajon mivel járna, ha Trump foglalná el 2017-től a Fehér Házat?

Gyökerek Európából

Trump, aki határozottan a migránsellenes szemléletet meglovagolva igyekszik híveket toborozni, maga is sok szállal kötődik Európához. Nagyapja, Friedrich, a XIX. század végén vándorolt be az USA-ba Németországból, valószínűleg azért, hogy megússza a katonai szolgálatot. Donald apja Európából – nevezetesen Skóciából – választott feleséget. Donald első felesége a mai Csehország területén született, míg jelenlegi társa  – a potenciális First Lady – Szlovéniában látta meg a napvilágot. Érdekesség, hogy Skóciában anyja származása ellenére komoly közutálatnak örvend a politikus-üzletember. Például egyszer egy skót golfpályájának építése közben olyan trükkökhöz folyamodott, hogy felépíttetett egy kerítést, a leendő pálya helyén 20 éve békésen éldegélő házaspár háza köré, majd benyújtotta nekik a munkáról szóló (jelentősen túlárazott) számlát.

Külpoitika

Trump klasszikus populista, akinek a legfőbb „erénye” az, hogy pártpolitikán kívülről jött egy olyan időszakban, amikor mindkét oldal szavazói eltávolodni látszanak a klasszikus demokrata-republikánus tengelytől az olyan „outsiderek” javára, mint például a szociáldemokrata Bernie Sanders, a libertariánus Rand Paul vagy éppen Trump. Utóbbi azonban sok szempontból veszélyes lehet Európa biztonságára már, ha komolyan lehet venni a témában adott nyilatkozatait.

Trump szerint a NATO egy pénznyelő, amiben az európai államok csak potyautasok, élősködnek az USA nagy katonai kiadásain, miközben maguk alig fizetnek be valamit. Hangsúlyozta, hogy ezek az okok akár a NATO végét is jelenthetik. Érvei szorosan összefüggenek azzal, hogy szerinte egyetlen amerikai katonára sincs szükség Európában, a Krímhez és a hozzá kapcsolódó geopolitikai problémához az USA-nak semmi köze, ez kizárólag az EU gondja. Bizonyára nem kell hangsúlyozni, hogy a NATO megszűnése milyen komoly veszélyeket hordoz magában a nemzetközi béke fenntartása szempontjából.

Trump emellett kritizálta Merkelt a menekültekkel szemben mutatott befogadó magatartása miatt, viszont Putyint példaként állította maga elé, főként vezetői képességek tekintetében, jelezve, hogy szerinte „nagyon jól kijönnének” az orosz elnökkel. A legijesztőbb megnyilvánulásai azonban Trump-nak a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban voltak. Figyelmeztetett, hogy az atombomba használatát nem zárja ki teljesen, sem a Közel-Keleten, sem akár Európában, ha szükség lenne rá. Ahogy ő maga fogalmazott: „ha nem állunk készen nukleáris fegyverek bevetésére, akkor mi a francnak gyártjuk őket?”. Erre a választ természetesen egy olyan ember, aki kicsit is jártas a nemzetközi kapcsolatokban tudná, hogy a kölcsönös nukleáris elrettentés doktrínája miatt. Trump esetében azonban elmondhatjuk, hogy ő nem az egyetemet végzett rétegeket próbálja megszólítani, hanem azokat, akiknek az ilyen doktrínák nem sokat mondanak.

 

donald-trump-isis.png

 

A kül- és biztonságpolitikai aggályok mellett morális kérdéseket is felvetnek Trump állásfoglalásai, például az, hogy hajlandónak mutatkozik mind az abortuszt végző orvosok, mind a terhességet megszakító anya esetében (börtön)büntetés kiszabására. Ezt a kijelentését később visszavonta, de így is az abortuszellenesek táborába sorolódik be, pedig 1999-ben még erősen abortuszpárti volt. Az EU-ban kizárólag Máltán tilos a terhességmegszakítás minden formája. Néhány országban csak akkor végezhető abortusz, ha az anya egészsége forog veszélyben (pl. Andorra, Lengyelország, Írország).

Üzletember vagy szélhámos?

Trump politikai szakértelmét és a széliránnyal együtt változó „elveit” sok jogos kritika éri, de egy dolog, amiben majdnem mindenki egyetért az az, hogy kiváló üzletember. Az igazság azonban sajnos, hogy Trump inkább a jogi kiskapuk ismeretének köszönheti, hogy a saját magáról elnevezett felhőkarcolója helyett nem a börtönben van a főhadiszállása.

Trump a kilencvenes évek elején 900 millió dollár személyes tartozást halmozott fel, vállalkozásai még ezen kívül 3,5 milliárd dollárral tartoztak. Ez együtt a teljes magyar éves GDP több, mint 3 százaléka. A talpra állását főleg az imidzsének köszönhette, na meg persze a sok kiskaput megengedő amerikai csődvédelmi törvényeknek. Trump 1991 óta négyszer is csődvédelemért folyamodott, saját maga is bevallotta, hogy játszik ezekkel a törvényekkel, valamint sokszor egyszerűen csak nem fizetett vissza korábban felvett kölcsönöket. A német Deutsche Banktól például 640 milliót kért kölcsön, amikor a bank ezt visszakövetelte, 3 milliárd dollárra perelte be őket. A német bank sosem látta viszont azt a "pár" milliót. Hasonlóan nem fizette a luxus-légitársaságának beindításához felvett 380 millió dolláros hitelt, amit többek közt a vécék aranyozott ülőkével való ellátásához vett fel, vagy a 32 millió dolláros kölcsönt amit a – soha fel nem épült – mexikói Trump Ocean Resort felépítéséhez igényelt. Ez utóbbi után ráadásul közölte a bankkal, hogy még olcsón megúszták ennyivel.

 

donald-trump-money-01_zpsxajxpmyd.jpg

 

Szinte börleszkszerű olvasni - a valószínűleg törékeny egójú - Trump ámokfutásait a  bíróságokon. Amikor például a New York Times Pulitzer és Loeb-díjas újságírója, Timothy L. O’Brien azt állította, hogy Trump vagyona csak 250 millió dollár, a mágnás 5 milliárd dollárra perelte, nyilvánvalóan bohózattá lealacsonyítva ezzel a teljes igazságszolgáltatási rendszert. Zavaros hátterű üzletei miatt nagyjából senki nem tudja, hogy pontosan mekkora a vagyona, de az szinte biztosnak tűnik, hogy töredéke annak, amit ő maga állít.

A történelem vége?

Lehetetlen megmondani, hogy mi történne, ha Trump személyében egy meglehetősen kérdéses integritású és szakértelmű ember venné át a világ legnagyobb befolyású országának irányítását. Egyesek már-már a nukleáris apokalipszis eljövetelét jövendölik, míg mások szerint végre Amerika befelé fordul és nem játssza tovább a rendőr szerepét az egész világon. Az viszont biztosnak látszik, hogy, ha Trump nyerne, vége lenne a doktrínákra épülő, kiszámítható amerikai külpolitikának, és egy új, kiismerhetetlen időszak jöhet el a nemzetközi politikában, amihez az EU-nak is alkalmazkodnia kell majd.

 

Sedlmayr Bálint

Forrás:

1. kép forrása: businessinsider.com

2. kép forrása: ebay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr918727470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muzsikok közt 2016.05.19. 10:55:05

Hát azt tudjuk, hogy a libsi média nem szereti trumpot, sőt fél éve ő volt a totál esélytelen, az index szerint....

Most azt tudhattuk meg a zindextől, h trump nagyon népszerütlen európában, obama meg celeb. Hogy ennek mi köze van bármihez az talány, ahogy az is hogy ezt honnan szedi a poszt-toló.

Mindig tanulok vmi újat...:)

Malonyai 2016.05.19. 11:40:42

@Muzsikok közt: Muzsikok közt gondolhatnál a valódi megoldásra! Trump és Sanders a KGB, azaz mai álnevén FSZB, tehát Putyin fizetett ügynöke, bábja. Bőröndnyi pénzekkel támogatja mindkettőt - nem véletlen, hogy titkolják forrásaikat -, de a szívéhez közelebb Trump áll, aki már be is jelentette, hogy Európát átengedi Putyinnak. Azazhogy kivonja haderejét, ami ezzel egyenlő. Trump, akinek orosz felesége - minő "véletlen", hogy a magyarországi sajtó erről a tényről mélyen hallgat -, Ivana rendszeresen egyeztet orosz ügynökökkel, "kiváló amerikai" elnökfeleség lenne. Azonban, ha mégsem, akkor a másik táborban ott van Sanders, aki nem kevésbé fogja szolgálni Putyin világbirodalmi érdekeit. Ennek lehetséges következményeiről van most szó, nem kevesebbről.

Muzsikok közt 2016.05.19. 12:08:53

@Malonyai: trump felesége ivana sosem volt orosz, de ne zavartasd magad..:)

Ben Franklin 2016.05.19. 12:18:19

@Malonyai: Hát te sem vagy túlképzett a témában, cimbi. Trump teleingatlanfejleszti az usa-t, hogy az oroszok világbirodalmi érdekeit szolgálja, valószinüen hangzik. Első felesége cseh, A mostani szlovén, de ez apróság.

Zorq 2016.05.19. 12:43:09

Elég egyértelmű, hogy így Hillarynek áll a zászló. Ezt a republikánus párt is tudja, de magukra vessenek, hogy egyetlen normális figurát sem tudtak jelölni. Amúgy azt már megtanulhattuk volna, hogy nincs olyan, hogy "nekünk jó" amerikai elnök, max olyan, akivel tárgyalni lehet, de miről is? Az ő érdekeikről.
Szerintem fontosabb az, hogyan viszonyulunk Európához és Putyinhoz. Azt viszont szerintem még korai kijelenteni, hogy ha Trump visszavonná a katonáit Kelet-Európából, az automatikusan azt jelentené, hogy "átengedte" Európát Putyinnak. Sandersnek nincs sok esélye, ő inkább egy "statement" jelölt, felhívja a figyelmet egy problémakörre, de bajban lenne Amerika, ha ekkora változást akarna csinálni valaki. Amúgy az elnök személye vajmi keveset számít, kivéve ha a piros gomb megnyomásáról van szó, ebből a szempontbol Trump katasztrofális lenne. Bármennyire is antipatikus Hillary, és az egész sleppje, jelenleg az egyetlen racionális választás a sok rossz között. Vajon véletlen?
süti beállítások módosítása