Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

A lovag és a várhölgy története – Szeptemberben új EU-tagállam születik?

2014. szeptember 06. - Görbe Uborka

Az elmúlt két évben Európa-szerte elterjedt annak híre, hogy a skót kormányfő, Alex Salmond népszavazást hirdetett Skócia függetlenedéséről.  A szeptember 18-i népszavazásig már csak néhány nap van hátra, így még az eredményhirdetés előtt érdemes eltűnődnünk azon, megéri-e a skótoknak az elszakadás, és ezt követően az EU-tagság iránti kérelem benyújtása. Lássuk, mire menne Skócia az Egyesült Királyság nélkül – és az EU Skócia nélkül!

Az emberiség mindig is szerette a romantikus történeteket hős lovagokkal és megmentésre váró hölgyekkel. Ez napjainkban sincs másképp, ám kérdés, hogy Skócia az igencsak vadregényes függetlenedési történetben melyik szerepet tölti be. Ha az EU szempontjából nézzük az eseményeket, mindkét szerepkört ráhúzhatjuk. Egyfelől itt egy „hősies” autonóm terület, amely az Európai Unió történetében elsőként válna ki egy EU-tagállamból, és ezután EU-tagság iránt folyamodna. Másfelől kiválásával Skócia olyan entitássá válna, mely annyiféle irányból szorulna megmentésre, hogy azt megszámolni is nehéz lenne. Nézzünk néhányat e „lovagi” és „megmentésre váró hölgy” elemek közül.

Kiválás esetén a legfontosabb területté az egyébként sem stabil gazdaság válna, hiszen annak jobb-rosszabb teljesítménye határozza meg az állam légkörét. A skót kormány szerint kilépésük által az addiginál erősebb mutatókat produkálnának – a britek segítsége nélkül! Hogy is van ez? Egy független ország tervezi megvalósítani az ipari-pénzügyi-kereskedelmi szárnyalást a világ egyik legerősebb országa, az Egyesült Királyság partnersége nélkül. Ennek elérése több ponton is kétséget hagy maga után: a britek a skót reményekkel ellentétben nem támogatnák a közös valuta és bankrendszer használatát, ráadásul a sok új, felállítandó intézmény rengeteg pénzt igényelne.

Megoldásként az önálló Skóciában bevezethetnének új adókat, de a skótok már így sem rajonganak a brit kormány „újsütetű”, egészen megdöbbentő „adóötleteiért”. Biztosan sokan nem hallottak arról, hogy az Egyesült Királyságban például van hálószoba-adó! Ez persze nem a hálószobák berendezési tárgyainak értékét veszi alapul, hanem egyszerűen azt, hány kihasználatlan hálószoba van egy-egy önkormányzati lakóházban. Bár kérdéses, hogyan tudják ezt ellenőrizni az illetékesek. Az viszont biztos, hogy a skótok erősen ellenezték bevezetését. Egy új adó kivetésének lehetősége tehát kiesik – lelkileg ezt nem viselnék el a skótok, hiszen ők jólétre és nem plusz kiadásokra vágynak.

Megállapíthatjuk, hogy a gazdaság önálló fellendítése igencsak megkérdőjelezhető. Ezután fel is tehetjük a kérdést: mit szólna az EU egy olyan új állam csatlakozásához, melynek nincs stabil gazdasága, közvetlen szomszédjával pedig kevésbé baráti kapcsolatot ápol.  Azon felül, hogy az EU – Barroso nyilatkozata alapján – nem tartja lehetségesnek Skócia automatikus bevonását a szervezetbe, azt is mérlegelnie kell, milyen következményekkel járna, ha hivatalos eljárás után válna az új állam taggá. Mi lesz például azokkal a tagállamokkal, melyek területén szintén éledeznek a függetlenségi törekvések (pl. Spanyolország)? Hirtelen engedjük meg minden kiszakadó területnek, hogy Skócia példáját kövesse? Ebből nem lenne más, csak európai szintű káosz.

Ráadásul az Egyesült Királyság tagjaként Skócia jelentős összegekhez is jut, mert az állam 1984 óta jelentős visszatérítésre jogosult az EU-költségvetésből. Így a skótok kevesebb pénzzel járulnak hozzá az EU közös költségvetéséhez, mint a visszatérítés nélkül. Arról nem is beszélve, hogy amint Skócia belép az EU-ba, elkezdhetnének minden skótot ellenőrizni a brit határoknál. Akármennyire hihetetlen, elméletileg ez történne, hiszen a britek nem részesei a Schengeni Egyezménynek.

Egyszóval ha véglegesítjük a lovag-hölgy eredménylistát, láthatjuk, Skócia mennyit veszítene a kilépéssel. Ezt a közvélemény-kutatások is tanúsítják, hiszen a kilépés támogatóinak aránya még sosem szárnyalta túl az ellentáborét. Érdekesség, hogy a skót kormány leszállította a népszavazók korhatárát 16 évre, mert abban bízik, hogy a fiatalok inkább támogatják az önálló EU-tagság tervét. Elvégre általában ők pártolják leginkább az EU-t, abban bízva, hogy skót EU-polgárként jobb munkahelyekhez jutnak majd.

Ettől függetlenül bármi lesz is a szeptemberi végső eredmény, Skócia megmentendő várhölgy marad, aki áhítozva várja a hős lovagot.

 

1. kép: Dan Lashley http://bit.ly/1xm4h47
2. kép: Bruce Macrae http://bit.ly/YinzrC
3. kép: Jack Torcello http://bit.ly/1vXLFpr

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr986658521

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kedvenc zászlóim 14. – Union Jack 2014.09.07. 11:02:01

Mint említettem, a lányok egy k-pop koncert kedvéért Londonba utaztak, Jucus pedig elkísérte őket (magára a koncertre azért nem megy be, annyira azért még ő sem önfeláldozó, meg valószínűleg a lányok sem élveznék maradéktalanul a szülői kíséretet).En...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.07. 10:36:50

Szurkolok a függetlenségpártiaknak.

A szabadságnak bizony ára van. Nemcsak a pénz; rengeteg pluszmunkát is fog igényelni. De az elszakadás esetén a munka haszna helyben marad, és új lehetőségek nyílnak meg.

1848-ban nálunk is etetni kellett a szabadságharcos hősöket, új intézmények tömkelegét kellett felállítani akkor is, a kiegyezés után is. Szerencsére akkor még nem harcoltak annyira a gyermekéhínség ellen a hazaáruló oldal hívei, mint mostanában, hogy a nemzetőrök ruhája helyett lélegeztetőgépekre költöttek volna inkább.

mrZ (törölt) 2014.09.07. 11:45:47

Nem olyan biztos az eu iránti igény, formálódik egy észak atlanti független szövetség.
Ír-izland-grönland-faröer-skót-norvég, vagyis kelta-viking alapon.

Sok évet voltam náluk, a legfontosabb indokuk a "CSAK". Ez ellen pedig kár volna bármilyen észérvet, gazdasági számítást és jövőképet szembeállítani.
A függetlenségpártiak már vezetnek a közvéleménykutatáson.
www.theguardian.com/politics/2014/sep/07/scotland-independence-campaign-yes-poll-yougov

A gazdasági végkövetkeztetéssel nem értek egyet, de ez nagyon hosszú lenne ide.

Balhorog12 2014.09.07. 11:52:01

Szurkolok a Better Togethernek.

A Skótok ma is szabadok, sem kulturálisan sem máshogy nem nyomja el Őket senki. Ha kiválnának arra akkor sem lenne semmi garancia, hogy a munka haszna helyben maradna, ez a globalizált világ ugyanis és nem a 19. század. Az Önállósulás értelmetlen gazdasági halálugrás lenne cserébe nem létező előnyökért. Nem szolgálna mást mint egy szűk, nemzeti színbe öltöztetett gazemberekből álló kör önérdekét. Mint a nemzetállam nevű értelmetlen hablaty általában...

Rwindx 2014.09.07. 12:49:32

Ez egy eszméletlenül egyoldalú poszt lett a témában.

zobod 2014.09.07. 13:11:21

Az Északi-Tenger brit kizárólagos gazdasági térségében található olaj és gáz lelőhelyek közül jónéhány - beleértve az elmúlt 25 év legnagyobb igazolt felfedezését a 2001-ben megtalált Buzzardot - Skóciához kerülne a leválás után.

M. Péter 2014.09.07. 13:20:46

Nincs hálószobaadó. Amit az ellenzék annak nevez, az csak a segély csökkentése.

terminus51 2014.09.07. 13:31:28

Az átlagember nem kezd gazdasági elemzésekbe mielőtt meghozza a döntését. Inkább az érzelmeire halgat.
Jelenleg a legnagyobb esélye az elszakadásnak van, mai hír hogy átvették a vezetést a függetlenségpártiak.

Ha valakit érdekel:
yougov.co.uk/news/2014/09/07/scotland-yes-blitzkrieg-wipes-out-no-lead/

paráznabillegető 2014.09.07. 14:08:01

nem fognak elszakadni.
a pénz beszél. és nem hülyék ezek.
hamar odalenne a fincsi angol benefit rendszer, oszt akkor lenne nagy kényelmetlenség.
az eu tagság sem tuti, ez a kelta-únió meg nettó életképtelen hülyeség.
azonkívül az angolok ott tennének be nekik, ahol csak tudnak, oszt még csak erölködniük sem kéne nagyon...
juteszembe, hány skót is dolgozik angol földön? és vica versa?
hoppá.

légvár a független skócia.
ha mégis megépítik, úgy omlásában már súlyos lesz.

Izo 2014.09.07. 16:25:50

Meglehetősen egyoldalú írás. Biztos van egy csomó pozitívum is, ami miatt idáig jutott a helyzet.
süti beállítások módosítása