Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

D, mint Delors-jelentés

2014. szeptember 26. - Görbe Uborka

D mint Delors.jpgA gazdasági és monetáris unió (GMU) megszületésének fontos mérföldköve az 1988-as Delors-jelentés. A GMU az Európai Unió tagállamainak a monetáris együttműködés elmélyítésére irányuló tevékenységeinek összessége.

1988-ban az Európai Tanács felkért egy bizottságot, hogy tanulmányozza a monetáris unió létrehozásának lehetőségét, és dolgozzon ki javaslatokat annak megvalósítására. Az elkészült jelentés a bizottságot vezető Jacques Delors-ról kapta nevét.

A jelentés a gazdasági unió három lépcsőben történő megvalósítását szorgalmazta és az alábbi elképzeléseket dolgozta ki:

1. szakasz: 1990 és 1994 között valósul meg. A belső piac kiteljesedésén és a további pénzügyi integráció korlátozásának megszüntetésén van a hangsúly.

2. szakasz: 1994 és 1999 között. Fontos az Európai Monetáris Intézet megalapítása és a közös valuta, valamint a köré épülő intézményrendszer megtervezése és felállítása. Cél a gazdasági konvergencia, illetve a központi bankok együttműködésének erősítése. Az euróövezetet érintő kérdések szintén hangsúlyosak ebben a szakaszban.

3. szakasz: 1999 után. Az euró bevezetése a cél, illetve a második szakasz "alapozó" intézkedéseinek élesítése: a független monetáris politikát folytató Európai Központi Bank, valamint a Központi Bankok Európai Rendszerének létrehozása, politikájuk egységesítése, amelynek előkészítő lépései a második szakasz során valósultak meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr666652509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása