Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Interjú egy orosz állampolgárral az ukrán krízis kapcsán

2014. szeptember 29. - Görbe Uborka

Interjúsorozatunk harmadik részében egy orosz állampolgárt kérdeztünk a jelenlegi ukrán helyzetről. A sorozat első két részében ukrán polgárok véleményét kérdeztük. (Itt és itt olvashatóak.)

Interjú egy orosz állampolgárral

2014. szeptember 23.

Bemutatkoznál röviden?

Lisának hívnak, 21 éves vagyok és egy szép szibériai városban, Krasnojarskban lakom. Jelenleg végzős joghallgató vagyok az egyetemen.

Orosz állampolgárként mi a véleményed az ukrajnai eseményekről?

Véleményem szerint az ukrán nép készen állt arra, hogy a saját, szabad választását végrehajtsa. Ezt az akkori ukrán politikai hatalomról sajnos nem lehet elmondani. Ami Krímet illeti, egyáltalán nem értek egyet az orosz kormánnyal, mivel ez a lépés a nemzetközi jogi normáknak és elveknek ellentmond. Remélem, hogy a jövőben Ukrajna megtalálja a saját útját és békére lel.

Mit gondolsz, az orosz társadalom is azon a véleményen van, mint te? Mit gondolnak a barátaid, ismerőseid?

Nem gondolom, hogy az egész orosz társadalom egyetért velem, inkább csak egy kis része. Azonban 2014. szeptember 21-én, szombaton volt egy nagy béketüntetés Ukrajnáért és Oroszországért, amin körülbelül 30-50.000 ember vett részt. Összességben a mai orosz társadalomnak sok időre van szüksége, hogy a jogállamot és a civil társadalmat felépítse. Az embereknek készen kell állniuk.

Milyen médiumokból tájékozódsz? Szerinted mik a megbízható hírforrások?

Általában az interneten olvasgatok, az orosz és az európai médiát is figyelemmel követem.

A legjobb tudomásod szerint mi indította el a konfliktust és miért?

Ha az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusra gondolsz, akkor úgy vélem, az, hogy Ukrajna az Európához tartozást választotta.

Szerinted hogyan lehetne megoldani? Mi lenne az ideális megoldás?

A helyzetet politikai szinten kell stabilizálni. Ilyen időkben nem szabad hagyni, hogy stagnáljon a helyzet, mivel ezt ki tudják használni azok, akiknek Ukrajnában érdekük fűződik egy krízishez.

Mit szólsz ahhoz, hogy külső nagyhatalmak, szervezetek, intézmények is megpróbálnak beleszólni a helyzetbe és szankciókkal igyekeznek véget vetni annak? Szerinted el tudnak ezzel érni valamit?

Megpróbálják befolyásolni a szituációt, mint ahogy te is tudod. Azonban ebben a helyzetben a szankciók nem oldják meg a problémát.

Mit szólnál ahhoz, ha Ukrajna egyszer EU-tagállam lenne és így Oroszország egy jóval nagyobb határvonalon lenne az EU közvetlen szomszédja?

Miért is ne? Úgy vélem, hogy Ukrajnának meg kell találnia a saját útját. Én nem ellenzem az Európai Unió szomszédságát.

Melyik lenne jobb Oroszországnak: ha szorosabb kapcsolatot ápolna az EU-val, vagy inkább a BRICS-el? Mit gondolsz?

Az a véleményem, hogy Oroszország olyan nagyszerű földrajzi helyzettel és olyan sok potenciállal rendelkezik, hogy az országunk mind az Európai Unióval, mind a BRICS országokkal kapcsolatot ápolhat.

---

Az eredeti interjú német nyelven itt (pdf) megtekinthető. Das ursprüngliche Interview (deutsch) kann man hier (pdf) lesen.

Az interjúban leírtak nem tükrözik a görbE Uborka blog álláspontját, azokért a görbE Uborka szerkesztősége nem felelős.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr526741481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 08:42:22

Valami Soros-ösztondíjas ötödikhadoszlopos szajha lehet a csaj.

Görbe Uborka 2014.10.01. 09:21:18

@maxval a bircaman csúnya személyeskedésért ("szajha") legközelebb moderálunk.
süti beállítások módosítása