Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

A, mint alapvető jogok

2014. szeptember 04. - Görbe Uborka

A mint alapvető jogok.pngAz Európai Unió az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot és az emberi jogok tiszteletben tartását – beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – nevezi meg, mint alapvető jogokat, amelyek minden uniós állampolgárt megilletnek és élvezhetik azokat az Unión belül.

A jogokat az Európai Unió Alapjogi Chartája deklarálja. Egyesíti az összes személyes, polgári, politikai, gazdasági, valamint szociális jogot. A Charta a Lisszaboni Szerződéssel egyidejűleg, 2009-ben lépett életbe.

A Chartához számos kiegészítő intézkedés és stratégia kapcsolódik, ilyen például a Bizottság által 2010-ben elfogadott a Charta hatékony végrehajtására irányuló stratégia, vagy a nyomon követést elősegítő éves jelentés. A gyermekek jogaival külön foglalkozik a Charta.

Az alapvető jogokon túl a Bizottság külön hangsúlyt fektet a rasszizmus és idegengyűlölet, a homofóbia elleni küzdelemre, valamint a kisebbségvédelemre.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr106652483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása