Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Mennyi az annyi? A kötelezettségszegési eljárásokról számokban

Belső piac

2014. szeptember 10. - Görbe Uborka

Egy korábbi posztunkban részletesen írtunk a kötelezettségszegési eljárás mivoltáról és menetéről. A mi? és a hogyan? után most a mennyi?-t is megválaszoljuk. *A cikkben bemutatott kötelezettségszegési eljárások a belső piac területére vonatkoznak.

A magyar sajtóban mindig nagy visszhangja van, amikor egy-egy újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Arról viszont már nem sűrűn írnak, amikor más európai ország ellen indít új eljárást az Európai Bizottság, és ez így van rendjén. Hiszen miért is érdekelné a magyar lakosságot, hogy újabb eljárás indult Olaszország vagy Lengyelország ellen?

Az viszont nem árt, ha a hírolvasóknak van összehasonlítási alapjuk: mennyi az annyi a többi tagállam esetében. Jelenleg (a legfrissebb, 2014. május 1-jei adatok alapján) az EU országaiban 30 a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások átlagos száma. Ehhez képest Magyarország ellen 21 eljárás van folyamatban, ami jóval az átlag alatti, és ha az alábbi diagramot megnézzük, láthatjuk, hogy mindig is átlag alatt volt. Sőt, az elmúlt 5 évben valamelyest csökkenő tendenciát is mutat.

kötszeg-magyaro.png

A legtöbb eljárás (majd háromszor annyi, mint nálunk) Olaszország (66), Görögország (59), Spanyolország (57), Franciaország (56), Németország (52), Belgium (50) és Lengyelország (49) ellen folyik. Összesen 18 uniós ország ellen van folyamatban több kötelezettségszegési eljárás, mint Magyarország ellen.

Az se mondható, hogy az ország méretéhez vagy népességéhez mérten arányos az eljárások száma, hiszen Görögország és Belgium népessége alig (1-1,5 millióval) magasabb Magyarországénál.

kötszeg-száma.jpg

Egyébként összességében európai szinten is csökkenő tendenciát mutat a kötelezettségszegési eljárások száma. A legtöbb folyamatban lévő eljárás 2001 áprilisában volt, amikor 1783 aktív eljárást jegyeztek. Jelenleg (2014. május 1.) ennek kevesebb, mint fele, 816 van folyamatban.

Az egyetlen mutató, amelyben Magyarország kevésbé teljesít jól, az az eljárások hossza. A Bizottság felszólító levelétől kezdve 33,8 hónap, azaz majdnem 3 év telik el az ügy lezárásáig. Ez jóval az uniós átlag (27,7 hónap) felett van, de még így se nálunk a leghosszabb. Svédországban és Máltán több, mint 3 évbe telik az eljárások teljes leforgása.

Összességében Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Belgium és Portugália teljesítenek a legrosszabbul az Unióban. Náluk nem csak a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások száma magas, de az eljárások időtartama is túl hosszú, és még a Bíróság rendeletétől a teljesítésig eltelt idő is hosszabb, mint másfél év.

kötszeg-hossza.png

Az adatok és diagramok forrása az Európai Bizottság: http://bit.ly/euinfringement

*Kiegészítés: A cikkben bemutatott kötelezettségszegési eljárások a belső piac területére vonatkoznak. Ezen kívül más területeken is folynak eljárások (pl. adózás, környezet). A legfrissebb átfogó statisztika az összes területen zajló eljárásról 2012. december 31-ből való, amely hasonló arányokat mutat. A nagy érdeklődésre való tekintettel igyekszünk a közeljövőben más területek kötelezettségszegési eljárásait is bemutatni, az adatok elérhetőségétől függően, hogy teljesebb képet tudjunk adni. (2014. szeptember 13.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr626685257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2014.09.11. 11:04:04

Jó cikk, jó hogy összeszedted ezeket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.11. 11:23:38

@tralalala: így van, terjeszteni is kell, hogy egyik oldal se mondogathassa hogy nálunk milyen sok, vagy kevés van.

laci_52 2014.09.11. 14:13:38

A cikkből kiderül, hogy mi tulajdonképpen "jófiúk" vagyunk az EU-ban. Ehhez képest az ellenzék és néhány külföldi sajtóorgánum éppen az ellenkezőjét terjeszti rólunk...
süti beállítások módosítása