Európai uniós ügyekről fiataloktól fiataloknak.

görbE Uborka

Interjú az ukrán krízis kapcsán

2014. szeptember 25. - Görbe Uborka

Interjúsorozatunk második részében egy Kárpátaljáról származó ukrán állampolgárt kérdeztünk a jelenlegi ukrán helyzetről. A sorozat első interjúja itt olvasható.

Interjú Csonka Krisztiánnal

2014. szeptember 18.

Bemutatnád magad röviden?

A nevem Csonka Krisztián. Kárpátaljáról származom. 25 éves vagyok, és jelenleg a Corvinus Egyetem egyik mesterszakán tanulok. Édesapám is kárpátaljai, édesanyám viszont kelet-ukrajnai. Középiskolai tanulmányaimat Kárpátalján végeztem, azután pedig feljöttem Budapestre. Szabadidőmben szeretek sportolni, olvasni, és a különböző nemzetközi és belföldi hírcsatornákat böngészni, hogy naprakész legyek a világban és az otthonomban történtekről.

Ukrán állampolgárként, értékelnéd röviden a jelenlegi helyzetet? Milyen változásokat eredményezhet a létrejött tűzszüneti megállapodás?

Egyre kevesebb halálos áldozatról szóló hírrel találkozok, és ez jó érzéssel tölt el, optimizmusra ad okot. Remélem, tartós tűzszünet jön létre, mindenki belefáradt a háborúskodásba… Az egyezség aláírásával pedig szerintem kevesebb lesz azoknak az embereknek a száma, akik elmenekülnek a harcok által érintett térségből. Többen térnek majd vissza otthonaikba, ha csak ideiglenesen is.

Vannak hírek arról, hogy a menekültek visszatérnek otthonaikba?

Igen, találkoztam ilyen hírekkel. A folyamat lassú, az emberek még mindig félnek… De azt is hallottam, hogy sokan csak az otthon maradt vagyontárgyaikért térnek vissza. Közülük sokan úgy döntöttek, hogy Oroszországban vagy Ukrajna más területein telepednek meg.

Szerinted a tűzszünet tartós lesz?

Ez attól függ, hogy az orosz kormány eléri-e céljait.

Mit gondolsz, mik Oroszország céljai?

Elsősorban a fekete-tengeri flotta helyzetének a biztosítása. Ez ugye most már biztosított [Krím annexiójával]. Azonban Putyin elnök a Szovjetunió felélesztésére irányuló terveiről sem szabad megfeledkeznünk. Látjuk, hogy most a gazdasági integráción van a hangsúly, a politikai még várat magára… Ukrajna és Grúzia az a két állam, amely leginkább nyugatbarát politikát folytat. Grúziát még „elengedheti” Moszkva, de Ukrajnát semmiképp. Oroszország minden eszközt felhasznál arra, hogy Ukrajnát a polgárháború előtti pályára terelje. Ez szerencsére lehetetlen.

Beszéljünk a jelenlegi helyzetről. Szerinted milyen hatása lesz a társulási megállapodásnak Ukrajnára nézve?

Az ukrán gyártóknak rövid időn belül meg kell találniuk a piacaikat, nagyon gyorsan kell reagálniuk a megváltozott helyzetre, különben még odahaza is nehéz helyzetbe kerülnek. Azt is tudni kell, hogy az ukrajnai termékek jelentős része nem felel meg az európai uniós szabványoknak, ezért rendkívül nehéz idők várnak az ukrán gazdaságra…

Milyen információforrásokat tartasz megbízhatónak az eseményekkel kapcsolatban?

Több forrást is figyelek: orosz, ukrán, angol hírportálokat böngészek, a szüleimtől is sok információt kapok az aktuális helyzetről. A BBC oroszországi portálja, az ukrán Korrespondent.net, a DailyMail.co.uk, a Telegraph.co.uk és az ukrán tévécsatornák azok a források, ahonnan információt szerzek.

Érdekes, hogy a négy forrásból, amit említettél, három brit. Nem túl egyoldalúak az információk?

Szerintem objektív képet nyújtanak. Legalábbis az az információ, amit tőlük kapok, összecseng azokkal a hírekkel, amit a szüleimtől hallok.

Mit gondolsz, a sajtó mennyiben járul hozzá a feszültség szításához?

Nem a sajtó a felelős a kialakult helyzetért. De az igaz, hogy sokszor olyan riportokat látok, amik erős negatív érzelmeket váltanak ki belőlem.

Helyesnek tartod azt, hogy az orosz tévécsatornák adását megszüntették Ukrajna területén?

Nem tartom helyesnek, de a jelenlegi helyzetben erre szükség volt. Sok téves információt adnak le, megzavarják a nézőket, pedig az ukránoknak összefogásra van szükségük.

A sajtónál maradva, sokszor hallhatjuk vagy olvashatjuk, hogy valójában az egész konfliktus hátterében Oroszország áll. Ez helytálló információ? Ha nem, akkor milyen szerepe van Oroszországnak a konfliktusban? („hivatalosan”)

Szerintem igen. Oroszország az egyetlen haszonélvezője a mostani konfliktusnak. Elég ha a Krím félszigetre gondolunk…

Mely eseményre vezethető vissza az ukrán konfliktus kezdete?

A vilniusi csúcs és társulás meghiúsulása váltotta ki a tömegmegmozdulásokat. Az elnököt már azelőtt sem szerették, csak egy szikra kellett. Yanukovych lemondására már nem emlékszem pontosan. Azután nem sokkal felgyorsultak az események: jött Krím annexiója, az foglalta le a médiát, közben pedig Donyeck és Luganszk megyékben az orosz csapatok nyertek teret.

Az elmúlt pár hét eseményeit tekintve, szerinted mennyire nevezhetőek hatékonynak az Európai Unió által meghatározott Oroszországot sújtó gazdasági szankciók? Az újabb EU-s szankcióknak milyen lehetséges következményei lehetnek? 

Az, hogy az oligarchákat vették célkeresztbe, helyes döntés volt. Szerintem ők Putyin kormányzatának az alapja. Azonban a szankciókat orosz vállalatokra is ki kellett terjeszteni, csak így érhettek el eredményt. Az újabb EU-s szankcióknak, az európai államok egységes fellépése mellett, komoly következményei lehetnek. Az energetikai szektort Putyin legszűkebb környezete irányítja, ezek az emberek komoly befolyással rendelkeznek az elnökre, meghátrálásra bírhatják.

Szerinted a szankciók meghatározásánál mennyire lényeges az amerikai fél álláspontja? Valóban a gazdasági szankciók nevezhetőek a legjobb megoldásnak Oroszország „büntetése” céljából?

Washingtonnak kellett először lépnie, Európa túl gyenge volt ehhez. De a szankciók konkrét célpontjait már az európaiak döntötték el. Ez egyértelmű. Szerintem ezek hatékonyak voltak, mert láthattuk, hogy a diplomáciai tárgyalások kerültek középpontba, nem pedig a harci cselekmények. Ha Moszkva nem látta volna Brüsszel határozottságát, nem született volna meg a tűzszüneti megállapodás.

Van esetleg ismerősöd Donyeck vagy Luganszk térségéből? Ha igen, tudsz esetleg információt arról, hogy milyen konkrét atrocitások érték őket a konfliktus kezdete óta?

Egy közeli barátom szülei donyeckiek. Ők már a polgárháború kezdeti szakaszán kárpátaljai rokonaikhoz költöztek. Igazából a menekültek többsége a rokonaihoz költözött. Atrocitások nem érték őket, de az ott maradt lakosokat sem. Az ukrán hadsereg nem bántalmazta a civileket, csak a szeparatistákat, de ez minden háborúban így történik. A civileket inkább a szociális problémák és az élelmiszerek megdrágulása sújtja.

1. kép: Vladimir Yaitskiy http://bit.ly/1vg7Kgk

2. kép: Tjebbe Van Tijen CC BY-ND 2.0 http://bit.ly/1xlUjhY

Az interjúban leírtak nem tükrözik a görbE Uborka blog álláspontját, azokért a görbE Uborka szerkesztősége nem felelős.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbeuborka.blog.hu/api/trackback/id/tr266729769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Pestis 2014.09.26. 07:24:49

miért is lenne fasiszta?
mert nem kedveli a patkányképü orosz elnököt? és elitéli az orosz annexiót? esetleg azért mert EU barát? vagy mert fenntartásai vannak a dezinformáló orosz tv-vel kapcsolatban? (ami megmutatta hogy mit ér a maláj gép lelövésével kapcsolatban).

Fekete Pestis 2014.09.26. 07:27:51

részemröl pedig: még mindig inkább a bürokrata és korrupcióval gyanusított EU mint az emberi jogokat semmibe vevö, polgárait elszegényítö, háborúzó valamint polgári repülögépeket lelövö oroszok.
Hogy az oroszok kapcsán már ne is beszéljek korrupcióról.

Scarlet Crusade 2014.09.26. 08:22:44

@Fekete Pestis: persze, persze; gondolom forrást is tudsz idézni, hogy a ruszkik lőtték le a repülőt...
Csak a kiegyensúlyozott tájékoztatás ürügyén jegyzem meg, hogy nagyon nagyon nagy a kussolás ebből a szempontból..ha minden kétséget kizáróan a szeparatisták lőtték volna le, akkor szerinted nem ezzel lenne tele a BBC, CNN, Népszabadság szentháromság? Dehogynem...
A srác pedig finoman szólva sem nevezhető pártatlannak, amivel semmi gond nincs demokrácia és szólásszabadság van - csak ne fogadjunk már el minden fenntartás nélkül egy 25 éves tacskó véleményét.

PS: szép nick-ed van főnök

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 08:30:57

@Fekete Pestis:

A gyerek gyakorlatilag felmondja az aktuális kijevista propagandát.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 08:32:32

@Fekete Pestis:

Emberi jogok - biztosítva.

Szegényesítés? - pont ellenkezőleg, az utóbbi 10-15 évben drasztikusan emelkedett az orosz életszínvonal.

Repülőgépek lelövése? - a maláj gép, melyet az ukránok lőttek le?

tobias2 2014.09.26. 10:36:27

"Az ukrán hadsereg nem bántalmazta a civileket" Ha lúd, legyen kövér! Donyeckben a lakosság nyilván saját magát lövi sorozatvetőkkel: www.hrw.org/news/2014/07/24/ukraine-unguided-rockets-killing-civilians

Az ukrán hadsereg egyébként nem ér rá civilek ellen harcolni, mert rózsaszín csillámpónikat varr éhező amerikai gyerekeknek: www.worldhunger.org/articles/Learn/us_hunger_facts.htm

djangyu 2014.09.26. 14:33:53

Nem'komalom az ukranokat, de a ruszkikat'meg amugy sem. Szoval a legjobb lenne ha az oroszokat kicsinalna a Nyugat Kinaval egyutt aztan utana az ukranokat de a legvegul felfalnak sajat magukat, es osszeomolna ez a nemzetkozi rendszer... talan egy reboot hasznalna az emberisegnek.

Fekete Pestis 2014.09.26. 18:04:44

@Scarlet Crusade:
ó hogyne, Putyin Patkány személyesen írta meg nekem, innen tudom.
Vlsz. az ukránok lövették le, de a billentyüt a Putyin csöcselék húzta meg.

@maxval a bircaman: ... és nem birkaként idézi a putyinista-jobbikos propagandát. Én csak a saját érdekemet nézem: nyilván nem érdekem hogy a féldiktatúrák elterjedjenek. a jelenlegi status quo nekem mindennél jobban megfelel. ;) [nyilván a putyinpatkánynak nem, de elöször húzzon bele a gdp + technológia terén, aztán ugat6.]

az orosz életszínvonal legfeljebb átlagosan emelkedett - és pont azért, mert a nyersanyagok ára [ a nyugat által initializált globalizáció miatt] felment.
Az oroszok nyersanyagon kívül az égegyadta világon semmit nem adnak a világnak [Arnoldtól eltekintve, persze;)]

Nyilván az ukránok lötték le - azért nem engedte a putyinista lázadó csöcselék a roncs közelébe a holland kivizsgálókat ;) ... persze, persze, tudjuk, tudjuk.

Egyébként mulatságos, hogy az oroszok azzal akarnak tárgyalni, hogy ök mégiscsak atom6alom, meg a legnagyobb ország. Meghpgy el tudnák foglalni Varsót. Mindez érv ahhoz, hogy üljenek le velük tárgyalni.

Tudod, hogy én, személy szerint mit csinálnék a putyínékkal?
Jól lekapcsolnám öket a 3.141592-csába a SWIFT-röl, aztán hordják zsákszámra a kopejkáikat ;)
süti beállítások módosítása